Mycket att lära!

Idag fick min nya kamera komma ut på ett par testrundor. Jag kan konstatera att jag har mycket kvar att lära, så här långt har jag nog mest använt det kameran själv tycker är lämpligt men jag har också hunnit konstatera att det inte alltid räcker hela vägen!

Nåja, tids nog lär jag mig nog finesserna och det gör ju inget om jag i min okunskap tar lite mer tid på mig när jag ska fota! Vädret är riktigt strålande vackert här hos mig så jag vistas så gärna utomhus!

Ensam kvar

Här är jag vid en av de många badplatser som finns längs Dalälven, nämligen Färnösandsbadet. Inte så tätt mellan badgästerna direkt och inte så lättbadat heller, någon måste hugga upp en vak först 🙂

Genom grinden

Båtplatsen vid Färnösandsbadet befinner sig bakom lås och bom, kanske inte mycket till vare sig lås eller bom men dock en grind av det vackrare slaget. Passar ypperligt till att rama in älven en aning.

Ingbo källor

Sen bar det av till Ingbo källor (igen, andra gången den här vintern), den här gången gav jag mig längre upp i skogen och kom faktiskt fram till den första källan (där vattnet inte har något tillopp utan kommer direkt ur marken) och det är den ni ser på bilden ovan. Den sista av källorna (den man kommer till först som besökare) ser ni här nedanför.

Stora källan i Ingbo

Det var också här vid Ingbo som den sista vargen i Nora sköts den 30 november 1874 av den blott 14-årige Anders Holmberg. Nu tror jag vi kan säga att det inte var den sista vargen som vistats där dock, skogarna häromkring börjar bli ganska vargtäta igen. Jag hoppas dock att skylten kan fortsätta vara sanningsenlig en stund till trots att vargstammen ökar – inga fler vargar ska väl behöva skjutas här!

Den sista

Som jag nämnde inledningsvis har jag en hel del att lära om kameran men så här långt känner jag mig hyfsat nöjd i alla fall. Den tar otroligt detaljerade foton vilket gör, tycker jag i alla fall, att fotona från t.ex. källorna blir lite ”plottriga”. Fotona som inte innehåller så mycket detaljer känns betydligt mer lugna och behagliga. Om det sen är kameran eller mig det är fel på – den frågan lämnar jag obesvarad 😉

19 reaktioner till “Mycket att lära!

 1. Väldigt fina bilder! Precis som de flesta bilder som fotograferas med mobilkamera har de stort skärpedjup, vilket är en fördel ibland men inte alltid. Om du läser manualen så finns det antagligen möjligheter att variera skärpedjupet och prova sig fram. Kul med ny kamera! 👍

  Gillad av 1 person

 2. Ett bra exempel på hur olika vi kan tycka 🙂 Jag kunde knappt slita mig från den första bilden från Ingbo källor. I mitt tycke otroligt vacker och stämningsfull.
  När jag fotar med manuella inställningar tar jag alltid ett antal foton med olika kombinationer. Det tar lite tid och jag måste erkänna att oftast är det lättare att använda automatiken. Det är väl därför jag aldrig riktigt lär mig att behärska min kamera 😉 Den där fotokursen gjorde inte så stor nytta men lite bättre förståelse fick jag 😀

  Gillad av 1 person

  1. Tack!
   Den första bilden från källorna gillar jag också mest, den andra gör mig lite stressad av allt ”plotter”. Men, som du säger, det är tur att vi är olika. Har börjat upptäcka att jag gillar mer ”rena” bilder med inte så mycket detaljer som fångar blicken.
   Så här långt är det främst automatiken som fått jobba. En dag ska jag nog ta mig vidare till mer manuella inställningar också.

   Gillad av 1 person

  1. Tack! Så är det, någonstans måste man börja 🙂
   Grinden kunde jag inte låta bli, speglingarna är jag inte helt nöjd med – de blev liksom i mesta laget. Men, som skrivet, någonstans måste jag börja!

   Gillad av 1 person

 3. Så har sanningen kommit ikapp igen. Så in i h-e trist. Sedan min skilsmässa för 10 år sedan har jag haft en psykopat efter mig. Hon har förföljt mig. Hon har skickat minst tre hatbrev i veckan till min arbetsgivare, samt ringt dem flera gånger i veckan. Hon har förföljt mig då jag ska hem från stan. Så att jag uppmanats att alltid vid dessa promenader för min egen säkerhets skull alltid, hela vägen hem prata med någon nära anhörig i telefonen så att någon hela tiden var medveten om var jag var. Oftast blev det taxi för säkerhetsskull. Hon har terroriserat mina barn. Under den här tiden har jag haft bloggar. S in i h-e korkat av mig att använda samma användarnamn på den här bloggen. Samt att till slut, efter många år tro att nu är faran över, låtit läsare förstå i vilken ort jag bor, publicerat foton på barn och barnbarn. Avslutade alla mina politiska uppdrag pga detta. Nu när jag har en liten sniffning på G igen…….så kanske jag måste avsluta det igen?
  Blir troligen tvungen att avsluta den här bloggen och starta en ny med helt annat namn.
  VÄGRAR att vara i samma skit omigen. Så jag kanske måste starta en ny blogg med nytt användarnamn. Och ny, mer anonym stil. Kommer i så fall kontakta dig som bloggvän med en lite neutral kommentar

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.