Skekarsbo vid Färnebofjärden

Efter turen till Ingbo källor åkte vi vidare mot Skekarsbo, en utsiktsplats i Färnebofjärdens nationalpark. En färd på smala vintervägar genom skogarna utanför Tärnsjö.

Det var inte utan att jag höll i hatten (hade gjort om jag haft någon i alla fall) och bad till gudarna om att jag inte skulle möta någon på de smala och hala småvägarna. Det gjorde vi nästan inte heller, en enda bil och den mötte vi lämpligt nog när vi nästan var framme och vägen var bred och fin.

dalälven vid skekarsbo
Utsikt från bilparkeringen

Här inne i fjärden, eller viken vilket det nu är, har isen nästan lagt sig helt på Dalälven. Jag förmodar att, om kylan fortsätter, det inte dröjer länge förrän isen lagt sig ordentligt och man kan se folk ute och åka skridsko eller skidor över isarna. Inget för mig, ska jag ge mig ut på isarna vill jag försäkra mig om att det är bottenfruset först 😉

bryggan vid skekarsbo

båtplats vid skekarsbo

Översnöad båt

Vid Skekarsbo finns också ett utsiktstorn, Skekarsbotornet, från vilket man ska kunna se i princip hela nationalparken. Tornet är 20 meter högt och mäter 97 meter över havet från högsta plattformen. Inget för mig som är höjdrädd med andra ord – jag fick nöja mig med vyerna i marknivå.

Översnöade bojar
De här bojarna flyttar sig inte någonstans innan våren anländer 🙂

Jag måste medge att jag är inte helt säker på stavningen här, på vissa ställen kan man läsa Skekarsbo och på andra Skekarbo. Jag har valt den förstnämnda stavningen av den anledningen att det är vad nationalparkens hemsida valt att använda.

Med det vände vi hemåt, nöjda och belåtna efter dagens naturupplevelser. Som lite kuriosa kan jag berätta att jag också fick se två örnar (vid olika tillfällen). Några foton kan jag inte bjuda på för naturligtvis dyker de upp när jag kör bil, fotografering vid dessa tillfällen är klart olämplig. Vi tror hur som helst att det var havsörn vi fick beskåda, mäktiga fåglar minst sagt.

16 reaktioner till “Skekarsbo vid Färnebofjärden

 1. Det är kul att få följa med er på alla utflykter ni gör i närområdet. Ja, jag vet ju egentligen inte hur nära allt är men ni har i alla fall åkt omkring en hel del det senaste året och i början av det här året 🙂 Härliga vinterbilder. Jag brukar inte gå ut på isar innan jag har sett att skotrar, eller helst bilar, åker där. Det är inte så vanligt här nere så det har inte blivit några isvandringar 😉

  Gillad av 1 person

  1. Någorlunda nära i alla fall men jag får åka ett antal mil till det mesta av det jag besöker. Det är min syster och jag som gör sällskap oftast och fotar lite, det är kul att ha ett gemensamt intresse. Sitter just och funderar på om jag ska anta en sån där utmaning om 365 foton eller inte. Får klura lite till tror jag.
   Nej isar är läskiga. Här i närheten (och då menar jag några kilometer) ligger en sjö som de ofta plogar banor på för bilar och andra som känner att de vill ut på isen. Om traktorn har kört, då kan jag tänka mig att ge mig ut – jag väger definitivt mindre än en traktor 😉 Nu är den sjön lite läskig då den går upp i råkar rätt vad det är – och fort går det. Det vill man helst slippa!

   Gillad av 1 person

 2. Det där ljuset, svagt pastellrosa och -blått som kommer så här års är så överraskande vackert. Jag faller i andakt för de nyanserna i naturen, annars är det ofta starka färger som vi blir hänförda över. Väldigt fina bilder från er fortsatta utflykt och den nedersta med de infrusna bojarna är lite extra.

  Gillad av 1 person

  1. Ja det är lite snö här, inga mängder egentligen men det täcker marken på de flesta håll.
   Ja usch ja, mig får de inte upp i ett sånt torn på några villkors vis. Jag blir ju darrig i knäna av att kliva upp på en stol.

   Gilla

 3. Tack för ännu ett trevligt utflyktsmål om man är i de trakterna. Vackra bilder från en vacker plats! Jag vill också ha bottenfruset innan jag ger mig ut på isen – numer i alla fall – förr var jag mycket modigare 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Var så god! Där är nog väldigt vackert sommartid och kanske poängen med den platsen är att man ska våga sig upp i tornet. Utsikten ska visst vara enorm sägs det.

   Gillad av 1 person

  1. Ha ha… det var faktiskt inte så kallt som det ser ut! Men bottenfruset är bra om man ska ut på isarna, sen kanske det inte är så bra i övrigt – dumt om älven bottenfryser tänker jag 🙂

   Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.