Ingbo källor i vinterskrud

Idag blev det en tur till bland annat Ingbo källor som finns vid Östa naturreservat utanför det lilla samhället Tärnsjö. En plats som kan vara näst intill magisk när vädret är på det humöret.

I skogskanten hittar du källorna som levererar imponerande 4,3 miljoner liter vatten per dygn! Fram till den första källan leder en tillgänglighetsanpassad ramp så att även personer med funktionsvariationer kan ta sig ut till källan.

ingbo kvarn i bakgrunden

ingbo källa

vinter vid ingbo

Just idag kunde jag fånga fantastiska speglingarna på källornas yta, fantastiskt att vattnet stundtals är helt spegelblankt (på det ena fotot) med tanke på hur mycket vatten som passerar förbi!

upp och ner på källan

upp och ner i ingbo

Vid källorna finns också en gammal kvarn, en restaurerad skvaltkvarn som numera är i sin forna glans och där du både kan köpa skvaltkvarnsmalt dinkelmjöl liksom hyra in dig för att mala dina egna, ekologiska sädesslag. Mjölnarens stuga (tror jag att det är) hittar du också här.

ingbo kvarn

igenobommad stuga i ingbo

För den vandringssugne finns det en fin vandringsled som passerar förbi vid källorna, ett perfekt ställe för ett litet stopp på vandringsvägen!

för den vandringssugne

Dagen till ära var omgivningarna täckta i ett tjockt lager rimfrost och ni som känner mig vet ju att jag inte kan låta bli att fota när frosten visar sig!

vass med frost

frostigt i ingbo

Här tillbringade vi en hel del tid innan vi gav oss vidare mot Skekarbo, på andra sidan Tärnsjö, för att se om vi vågade oss upp i utkikstornet. Jag kan redan nu stilla er undran – det gjorde jag inte 😉

38 reaktioner till “Ingbo källor i vinterskrud

  1. Tack! Det är fint där vid Ingbo källor, idag testade jag två kameror som jag inte riktigt är ense med så resultatet är väl inte vad jag önskat. Men jag är glad ändå jag 🙂

   Gillad av 1 person

 1. Jag har varit till Ingbo källor en gång för länge sedan, promenerade från Östa. Väldigt vackert var det där och så friskt vatten. Roligt att få se vinterbilder därifrån. Du har då tur med rimfrosten, överallt dyker den upp där du går, haha och spännande bilder blir det när det är så tjockt med frost. Speglingsbilderna gillar jag mycket, särskilt den med krusig yta, då händer det något i bilden. Pittoreska röda hus, gör sig fint i vinterlandskapet.

  Gillad av 1 person

  1. Å du gick på vandringslederna? De har jag inte gått, måste göra det någon gång.
   Tack! Jag testade två olika kameror idag så jag är inte helt nöjd med fotandet. Den ena förstår jag mig inte riktigt på (har inte engagerat mig i hur den fungerar, det straffar sig). Men speglingen med vattenkrus tycker jag också mycket om!

   Gilla

   1. Jag minns faktiskt inte riktigt hur vi gick, det var så länge sedan. Vi bodde på campingen, paddlade kanot, otroligt vackert område. Den som kände till området anförde oss och vi andra bara hängde på.Men förmodligen var det vandringsleden.

    Gillad av 1 person

    1. Annars gick ni längs en ganska trist asfaltsväg och så var det kanske inte? Det är rysligt vackert därute, synd att de under många år hade såna vansinniga problem med mygg – all turism försvann i ett nafs. Svårt att locka tillbaka folk efter sådant.

     Gilla

     1. Vi var nog där mitt i mygginvasionen, har aldrig sett så mycket mygg. Då var det nog vandringslederna vi gick, en mycket trevlig promenad vad jag minns.

      Gillad av 1 person

     2. Åh fy 17. Då var det inte kul. Var till Gysinge en gång när det var som allra värst, det gick inte att andas ordentligt får då åkte det med mygg in i näsa och/eller mun. Fruktansvärt hemskt var det… ryser när jag tänker på det!

      Gilla

  1. Tack snälla!
   Som jag skrev i en annan kommentar så är jag inte helt nöjd med fotona (men glad ändå så klart). Testade lite nytt som jag inte är riktigt van vid och lät ”gammelkameran” vila lite. Men vad gör det, jag hade en riktigt fin upplevelse!

   Gillad av 1 person

   1. Man trivs alltid bäst med det gamla tills man lärt sig det nya fullt ut. Tycker i alla fall bilderna är jättefina, men så var det också en helt sagolik vacker plats att fota.

    Gillad av 1 person

  1. Haha…. det hade jag inte sett men du har ju så rätt, det är en pudel 🙂
   Vet du, vi såg två örnar idag också. Tyvärr framförde jag en bil just då så jag kunde inte fota! Vi tror det var havsörnar vi såg (vid två olika tillfällen, en vid Ingbo och en på annat håll). Mäktiga djur. Det verkar lovande för er örnspaning i alla fall!
   Tack så mycket för lovorden 🙂

   Gilla

 2. Fantastiskt vackra bilder med is och vattenspegling och senare ett lite rosa vackert sken. De avslutande frostbilderna gör mig lite avundsjuk. Jag vill också se massor av rimfrost 😉 😀
  Namnet på källorna såg väldigt välbekant ut. Titta på min emaladress så förstår du varför 😉 Fattas bara en bokstav i första delen 😀

  Gillad av 1 person

  1. Tack! En riktigt vacker plats, får ta mig dit i sommar också!
   Du får nog din beskärda del av rimfrost när du flyttar uppåt. Jag tycker faktiskt det är lite ironiskt att jag nästan är förföljd av rimfrost, jag som inte gillar vintern 🙂
   Du ser, ett utflyktsmål du bara måste åka till när du mer eller mindre använder namnet redan 🙂

   Gilla

 3. WOW! Vilken fantastisk plats – tack för tipset! Så fina bilder … speciellt spegelbilden med den krusiga ytan och frostbilderna! Snyggt fångat! Lägger platsen på minnet till kommande turer!

  Gillad av 1 person

  1. Ja det är fint där, det ska visst finnas tre källor men vi besökte bara den första av dem (den med ramp till, man har blivit bekväm). I rätt ljus kan man se vattnet bubbla upp från botten på källan men igår var speglingarna sådana att det inte riktigt gick att så långt genom vattnet.

   Gillad av 1 person

 4. Speglingarna är vackra. Även där vattnet rör sig lite. Frostbilderna är ju helt underbara. Så tjockt med rimfrost är vackrare än vacker. Tur att de finns ibland när man inte gillar vinter 😀

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.