Annandag jul – slutsignalen på julfirandet

Annandag jul – slutsignalen på julfirandet och jag överlevde denna dag också trots att dagen firades med jättegänget. Inget större fel på någon av dem egentligen men det blir lite för mycket för mig med hela gänget på en gång, jag tillhör ju den mer introverta delen av befolkningen som föredrar att umgås i mindre sällskap.

Som ni vet har jag ju skrivit tidigare att vi i princip slutat med julklappar i våra respektive familjer. Jag tror bestämt att några helt har missat det 😉

Julgran

Nu är det så att på den här sidan av släktträdet finns fortfarande ett antal relativt små barn vilket förklarar en stor del av julklappsberget ni ser under julgranen. Men med tanke på att de flesta av oss faktiskt firat jul även på julaftonen så känns det ändå som en ganska överdriven mängd julklappar.

Som sig bör så kom tomten också. Inte för att någon av ungarna tror på tomten längre, det är de alldeles för stora för, utan mest för att svärmor tycker att det ska komma en tomte. Av tradition (en relativt nyskapad sådan) är det alltid någon av de unga, vuxna kvinnorna som får äran att vara tomte och ofta ligger de helt klart i riskzonen att bli anklagade för sexuella trakasserier av de unga, vuxna männen i sällskapet. Som regel så skrattar alla så tårarna rinner när somliga av dem är igång så vi får väl låta udda vara jämnt 😉

Tomten

Med det får julen 2018 anses vara avslutad för vår del, nu återstår bara att plocka ner alla juleljus och återbörda det till förrådet i väntan på nästa års jul.

25 reaktioner till “Annandag jul – slutsignalen på julfirandet

    1. Min släkt är liten redan från början 😉 I vart fall den del av den som jag umgås lite mer med. Med tanke på att mormor hade 13 syskon så gissar jag att jag egentligen har en rätt stor släkt men det är inga jag firar något med (eller ens vet vilka dom är i ärlighetens namn).

     Gillad av 1 person

     1. Mina far- och morföräldrar var väldigt gamla när dom skaffade barn, alla dom var födda på 1800-talet. Så dom skaffade barn sent i livet om man säger så, precis som jag. Min mamma hade många äldre halvsyskon, men de flesta hade hunnit gå bort innan hon gick bort -96.

      Gillad av 1 person

 1. Du verkar i alla fall ha fått användning för skrattmusklerna när tomten kom.
  Jag tycker mig ha märkt att fler och fler erkänner att de inte är så extroverta som de tidigare har gett sken av. Det har blivit helt ok för många att vara introverta eller, som jag, ambiverta. Kanske inbillar jag mig bara att det är så för att många vågar säga hur de känner när de når vår ålder, eller så ligger det i tiden att stressade människor helst vill ha lugn och ro när de är lediga. Jag, och andra som delar min syn på att ensamhet kan vara skönt och positivt, kan t o m numera känna en slags stolthet i att vara precis som vi är 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Kanske jag är mer ambivert jag också faktiskt men stora mängder människor gör mig inte så glad. Jag vill gärna umgås men ha tid att sitta och prata och faktiskt umgås på riktigt. Det hinns ju inte med, eller funkar inte, i stora folksamlingar.
   Jag vet inte om man pratar mer om det nu, förr fanns det ju liksom inget ord för sådant – enstöring kanske men det är ju inte riktigt rätt 😉 Generellt tror jag att vi, på gott och ont, pratar mer om hur vi är och hur vi mår (psykiskt). Att jag säger på gott och ont är att det nog inte enbart är av godo, i vart fall inte för den yngre generationen. Tycker mig se att det går lite ”mode” i visst och somligt på den fronten (jobbar ju i branschen kan man säga). Låter kanske lite knasigt så här lösryckt ur sammanhanget men jag hoppas du förstår hur jag menar.

   Gilla

   1. Jag vet inte hur många gånger du och jag har konstaterat att lagom är bäst 😀 När det gäller antal personer i samma rum stämmer det in väldigt bra 😉 Allra bäst är det när ett litet antal personer kan ha ett trevligt samtal om något som alla tycker är intressant. Ytliga samtal när man säger några ord här och där blir fort tröttsamt men kan vara trevligt en kort stund.
    Jag tyckte att jag förstod precis vad du menade i sista stycket men så började jag fundera på orden att du jobbar i branchen. Jag fattar att du indirekt gör det men jag kan inte riktigt få in i huvudet på vilket sätt. Jag fnissar lite för mig själv när jag inser att jag kanske har några små apergerdrag (min dotter måste ju ha fått det någonstans ifrån) och att vissa saker måste förtydligas för mig 😉 Jag fastnar helt enkelt i det som är lite oklart för mig 😂😉

    Gillad av 1 person

    1. Precis – lagom ÄR bäst 😉
     Nej du, jag begriper knappt själv vad jag jobbar med så hur ska andra förstå? Kort och gott – jag ansvarar för fyra olika enheter som i sin tur ansvarar för allt inom äldreomsorg, psykiatri (ej landstingets psykiatri dock), LSS, missbruksvård, barn och familj (IFO), familjerätt och så vidare, och så vidare. Ingen idé jag räknar upp mer för då har jag i alla fall glömt något. Egentligen kan jag säga typ allt där något gått lite tokigt eller att man av olika skäl inte kan själv 🙂

     Gilla

     1. Oj, det var en väldig massa intressanta områden. Säkert väldigt givande men också ofta svårt att hantera. Nu klarnar det i min hjärna för naturligtvis måste du som jurist i kommunens tjänst ha med många olika verksamheter att göra. Nu förstår jag även att du märker ett visst överbruk av olika begrepp, kanske mer än vad personer utan inblick gör. Och som du förstår så vet jag att det heter asperger och inte aperger som jag skrev i min tidigare kommentar 😉

      Gillad av 1 person

     2. Ha ha… det med asperger tog jag som en ren och skär felstavning för jag vet att du vet vad det heter 😉
      Jag är inte anställd som jurist just nu utan har en chefsroll där jag har många olika enheter inom ramen för den verksamhet jag leder, samtliga inom den sociala sektorn. Försöker dock att inte ge mig in i diskussioner inom ”mitt” område här på bloggen utan hålla det på det mer privata planet – där jag kan vara en alldeles vanlig människa 😉 😉 Det kan vara ganska skönt ibland – ha ha!

      Gilla

     3. Jag har full förståelse för att du inte ”pratar” om ditt jobb på bloggen. Men jag kan ändå tycka att det vore spännande att få veta mer. Det är ju, som jag skrev, väldigt intressanta ämnen. Av hänsyn till personer i omgivningen är nog de flesta av oss ganska privata i våra bloggar. Jag kan vara öppen om mig själv till viss del men ser alltid till att ha tillåtelse från närstående som hamnar i min blogg. Jag har ingenting emot djupare inlägg och en del diskussionsämnen i bloggform men det är samtidigt väldigt skönt med en lättsam och vänlig stämning.

      Gillad av 1 person

     4. Det är så klart ett intressant område men också, i vart fall stundtals, mycket tungt. Jag behöver det lite mer lättsamma, vardagliga och ibland – från min sida – en gnutta naiva och ogenomtänkta, som motpol.
      Men – ibland får jag sitta på händerna för att inte ge mig in i diskussioner när jag ser att någon inte fullt ut förstått vissa saker 😉 Men det får räcka att jag ägnar mig åt sådant på arbetstid, fritiden viker jag åt annat!

      Gilla

     5. Jag tror att du gör helt rätt i det. Att ge sig in i diskussioner i ett bloggforum kan lätt urarta och text kan missförstås när man inte hör nyanserna i språket. Det är synd för det är kul att diskutera när det finns ömsesidig respekt.

      Gillad av 1 person

     6. Absolut är det kul att diskutera men som du skriver är det lite svårt att diskutera skriftligen. Särskilt mitt jobb är svårt att diskutera i skrift då det ibland innebär överväganden och handlingar som har stora, för att inte säga mycket stora, konsekvenser för vissa människors liv och leverne. Inget jag vill (eller får) diskutera i cyberrymden. MEN jag ger mig gladeligen in i andra diskussioner som inte berör mitt ämnesområde – på gott och ont 🙂 🙂

      Gillad av 1 person

     7. Jag kanske ska tillägga att det delvis är på grund av mitt jobb som min blogg är så ”intetsägande” och utan egentliga tyckanden om allvarliga saker – det har jag nog av på jobbet så här blir det mest vardag och ämnen som inte är alltför allvarliga och seriösa. En liten ventil kan vi kalla det 🙂

      Gilla

     8. Din blogg är inte ett dugg intetsägande utan väldigt trevlig att både läsa och titta på bilder i 😀 Jag känner ibland att jag skulle vilja ta upp lite tyngre ämnen än min vardag men oftast blir det inte så. Jag har t ex många åsikter om hur vi hanterar psykisk ohälsa. Men det blir lätt lite för utlämnande. Inte för mig men för andra och då är det bäst att låta bli. Men jag vet att jag kan om jag vill och har inhämtat tillåtelse. För mina bloggvänner är de bästa 😀

      Gillad av 1 person

     9. Samma här, jag vet att jag kan om jag vill 🙂 Jag tror nämligen att jag har de allra bästa bloggvänner man kan ha! Men just nu får jobbet stanna på jobbet och vardagen/fritiden får hamna här med några få – och ganska lättsamma undantag gällande jobbet (som några ord om våra politiker och så, det känns inte så fasligt att skriva om – ha ha).

      Gillad av 1 person

 2. Skönt att det är överstökat. Hela min familj bor i Tyskland men de enda som jag saknar och ville träffa mera är mina söner.
  Hade en jättefin och underbar julafton med en vän istället.

  Gilla

  1. Ja med de tomtarna kan man inte annat än att ha roligt 🙂 Men i övrigt hade jag föredragit att fira i mindre skala – har ju inget emot firandet eller personerna i sig, men mängden människor är lite påfrestande 🙂

   Gillad av 1 person

 3. Jag känner igen mig, det är ofta lite för mycket av allt när det är stora tillställningar. Men julfirandet med ”mitt gäng”, fast vi är många, är bara roligt. Men fina folktomma julbilder fick du till, trots trängseln, haha. Jag klarar inte av att fota när det är mycket folk, jag behöver lugn omkring mig för det.

  Gillad av 1 person

  1. Ja jag föredrar att umgås i mindre skala 🙂 Japp, passade på när alla var och hämtade mat. Värdparet har ett stort hus också så det ordnade sig med utrymme att fota men inte blir det mycket av den varan annars när det är folk överallt.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.