Skogens konung på flykt

Idag fick jag en upplevelse utöver det vanliga när jag tog min förmiddagspromenad. Jag fick se skogens konung, eller i det här fallet kanske skogens drottning. Dessvärre var hon på flykt undan en jagande hund.

Att jaga älg med hund är inte tillåtet så här års annat än under väldigt speciella omständigheter, nu var det ingen typisk älghund som var på jakt utan vad som såg ut att vara en vanlig sällskapshund som förirrat sig ut i markerna. Jag tror med andra ord inte det är någon jägare ute som ägnar sig åt tjuvjakt på älg! Hunden var inte så stor så älgen hade inga synbara svårigheter att hålla sig undan utan lufsade på i ett relativt lugnt tempo över åkrarna. Lite oroväckande dock att de här är på väg mot en stor och hårt trafikerad väg – men jag hörde inga hastiga inbromsningar eller annat som tyder på att vare sig älg eller hund råkade illa ut.

Älg

Älg i farten

25 reaktioner till “Skogens konung på flykt

 1. Lyckliga du, Anne!😊 Jag har sett en älg en enda gång i det vilda, och det var på nära håll. När jag körde på motorvägen från Sölvesborg till Kristianstad för kanske 15 år sedan, sprang det en stor älg i diket, två meter från min bil på fel sida viltstängslet.

  Gillad av 1 person

  1. Jag tror det gick fint för både hund och älg och rådjursgänget som pinnade på före allihop 🙂 Ja ibland dyker tillfällena upp, då får man försöka passa på (vilket jag brukar vara ganska dålig på).

   Gillad av 1 person

 2. Oh en slank hon in. ….
  Älg är vackra djur som man inte vill se på vägarna, jag kör själv på små krokiga vägar till jobbet med mycket vild, glad varje dag de inte visar sig längs vägen. Skönt både älg, hund och bilister klarade sig.

  Kramiz

  Gillad av 1 person

  1. Ja så kan man se det 😉
   Nej på vägarna vill man helst inte se dem. Jag åker också små krokiga vägar till jobbet och har sett fler älg- och viltolyckor (mycket hjort och rådjur i krokarna också) än vad man vill se. Idag verkade det dock gå vägen!

   Gilla

 3. Tur du hann med med kameran … fina bilder!
  Det verkar som att det gick bra den här gången och att ingen råkade illa ut. Skönt!
  Här är det väldigt glest med älg numer, men gott om hjort, framförallt dovhjort, rådjur och massor med vildsvin …

  Gillad av 1 person

  1. Ja där hade jag lite tur!
   Här finns lite älg men inte alls i samma omfattning som förr. Hjort finns också men inte precis här, de håller till en bit bort. Rådjur har vi massor av och vildsvinen är på gång sägs det. Än har jag inte sett något vildsvin men det är väl bara en tidsfråga.

   Gillad av 1 person

  1. Ja de har vägvinnande kliv de där 🙂 Det går undan fast det ser lugnt ut.
   Jasså, svårt med bildläsningen igen. Det verkar vara något knas med WP. Har också märkt av problem hos någon annan (minns inte vem) men de syns alltså om man går in den ”riktiga” vägen? Märkligt, måste vara något strul hos WP.

   Gilla

 4. Vilken lycka att få se den fina älgen och kanske var det skönt att det var på lite avstånd. Jag har sett ett antal älgar på alldeles för nära håll. Oftast ingen fara men någon gång har jag varit lite rädd. Men ändå skulle jag gärna få lite närkontakt igen, eller snarare på-lite-lagom-avstånd-kontakt 😉 Jag hoppas verkligen att både älg och hund klarade sig vid vägen.

  Gillad av 1 person

  1. Ja helst vill man ha dem på lite avstånd, jag har också haft lite för nära kontakt med dem – inget jag vill ha igen 🙂
   Det verkar som om de klarade sig fint över vägen, jag skulle ha hört om det hände något för jag var ändå ganska nära vägen.

   Gilla

  1. Jo, någon hade nog inte det som det ser ut. Den var så långt borta så jag såg inte ordentligt men inte såg det ut som en jakthund inte – dessutom var den alldeles tyst vilket drivande hundar sällan är 🙂

   Gillad av 1 person

   1. Hm, min hane var lite kantig, men han förföljde aldrig, utan jagade bort och kom tillbaka inom 45 sek, men det var skämmigt varje gång det hände….
    Hände väldigt sällan ska jag tillägga… men ändå.

    Gillad av 1 person

    1. Ha ha… min koloss gav sig iväg efter älg en gång han också. Tokhund! Inte orkade han hänga med någon längre stund.
     Min förra hund, en vallhund, försökte ”hämta” både rådjur och katter, en gång kom han faktiskt med en grävling som han ”vallat hem”. Kanske inte världens gladaste matte som mötte honom då…

     Gillad av 1 person

 5. Lycka att få den långbenta skönheten på bild, tillsammans med den gamla ladan i skogsbrynet blev den pricken över i! Och sen den nedre bilden där den älgar över åkern, man ser riktigt hur stora kliven är. Toppen!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.