Fyller på med D-vitamin

Det sägs att vi nordbor ofta går runt med en brist på D-vitamin under den mörkare delen av året. Nu går vi förvisso mot ljusare tider, säger jag glatt dagen efter att vintersolståndet varit, men rejält mörkt kommer det att vara ett bra tag till.

PikasolJag bestämde mig för några veckor sedan för att mota bort D-vitaminbristen och tar numera tillskott med D-vitamin varje dag (eller i vart fall varje dag jag kommer ihåg det vilket faktiskt inte alls betyder varje dag). Nu är det inte Pikasol jag äter i dagsläget (även om det kan se ut så med tanke på bilden här bredvid) utan några billiga tabletter jag köpt på ICA, planen är dock att det blir Pikasol när det börjar tryta i den burk jag har.

D-vitaminbrist kan, om man ska tro allt man läser, ge allt från smärre krämpor och trötthet till riktigt allvarliga sjukdomar. Det jag läst mig till och som jag faktiskt tror på är att just brist på D-vitamin gör att kroppen får svårare att ta upp kalk och därmed kan bidra till benskörhet (osteoporos) och det vill jag ju helst slippa om det är möjligt. Kan det dessutom bidra till att jag blir mindre trött så är ju det ett klart lyft!

Om det verkligen gör någon skillnad har jag inte den blekaste aning om, än har jag i alla fall inte känt att jag blivit särskilt mycket piggare. Det ska ju inte förglömmas att jag varit ledig en vecka vilket sannolikt bidrar mer till att jag känner mig något lite piggare än vad D-vitamintillskottet gör. Och kanske det är att ta i i överkant att tro att en endaste liten vitamin ska uträtta underverk.

17 reaktioner till “Fyller på med D-vitamin

  1. Ja jag tänker att jag ska gå över på den så snart det minskar i den här burken. Åt ofta tillskott av Omega-3 förr men har kommit av mig. D-vitamin har jag faktiskt aldrig tillfört förr men med tanke på åldern så kanske det är hög tid för att minska risken för benskörhet (bland annat).

   Gillad av 1 person

 1. Säkert klokt att tillföra lite extra under den här mörkaste tiden. Nu har jag aldrig gjort det själv, men lider inte av trötthet. Kanske skulle jag ta D-vitamin med tanke på ålder och risk för benskörhet … ska tänka på saken … 🙂

  Gillad av 1 person

 2. Har själv lite svårt att bestämma mig för om jag ska skaffa d-vitamin eller inte. Frågade en gång min husläkare. Han tyckte inte jag ska göra det. Om man är ljus i hyn är ute regelbundet även under den mörka årstiden och äter allsidigt finns det ingen anledning, enligt husläkaren. Om man är mörkhyad kan det däremot finnas anledning att tillföra d-vitamin. Hittills har jag litat på läkaren. Men visst, ibland påverkas man ju av reklamen. Då tror jag lätt att jag behöver köpa järntillskott, d-vitamin, b-vitamin och allt möjligt.
  Inne på Apoteket frågade jag en gång vilken sorts d-vitamin som är bäst, då jag trott på reklamen att jag behöver d-vitamin. De frågade om läkare bedömt att jag behöver d-vitamin? Svarade att det inte är läkaren som sagt det utan att jag tror det är bra eftersom vintern är så mörk. Fick till svar att om jag inte rekommenderats detta av läkare och eftersom jag är ljushyad så finns ingen anledning att ta extra d-vitamin. När jag fått samma svar av läkare och sen av apotek (som väl ändå bara vill sälja?) så bestämde jag mig för att avstå.

  Gillad av 1 person

  1. Kanske de säger så men även 1177 uppger att just D-vitamin är en vitamin att vara uppmärksam på. Men det är ungefär bara den också.
   Ärligt talat så är jag förvisso ljushyad men jag kan inte påstå att jag är ute regelbundet den mörka årstiden. I veckorna när jag jobbar är det mörkt när jag går in på jobbet och mörkt när jag går ut. Den lilla utevistelse som det blir på helgerna räcker nog inte för att kalla det regelbundet.
   D-vitamin är hur som helst en vitamin som inte är skadlig att ta extra av så jag gör ändå ett försök.

   Gillad av 1 person

 3. Jag äter också D-vitamin men började inte förrän jag kom hem från Gran Canaria för två veckor sedan och var förkyld – igen. Det var en något sen start. Man får ge det lite tid. Andra år har jag börjat betydligt tidigare och tycker att det gett visst resultat under vintern. Eller så är det bara inbillning …

  Gillad av 1 person

  1. Okej, du börjar tidigt med det. Jag fick för mig att prova när jag såg en burk D-vitamin i affären, riktigt välplanerat 🙂
   Men, när man som jag jobbar och inte kommer ut i dagsljus alls en vanlig arbetsvecka så kan det nog vara bra att ta ett tillskott faktiskt.
   Vet inte riktigt vad jag ska förvänta mig för resultat förutom att jag hoppas att jag inte kommer att bryta några ben 🙂 I alla fall att jag inte bryter dem på grund av benskörhet, andra typer av benbrott kan nog inte riktigt en liten vitamin rå över 🙂

   Gillad av 1 person

 4. Det är svårt att veta vad som är bäst. Följa läkares ordination eller förebygga på eget initiativ. Jag fick veta för knappt ett år sedan att jag är benskör i ländryggen och i närheten av att få diagnosen även i en höft. Men då tyckte ingen att jag behövde tillskott av D-vitamin. Nu har jag förstått att en av mina mediciner skyndar på processen och för en vecka sedan hade det blivit något sämre. Vi får väl se vad läkarna säger om det den här gången. Jag är ju i den sitsen att jag absolut inte får börja med några tillskott, hälsokost eller receptfria mediciner utan läkares medgivande. Likadant är det med B12 (vanligt med brist hos veganer) men där tar de prover och har koll på när mitt lager i kroppen tar slut 🙂 Om du har tagit reda på att det inte finns några risker med extra D-vitamin så är det ju bara att testa. Mår du bättre och kanske kan förebygga en del hälsoproblem så är det ju väldigt bra 😀

  Gillad av 1 person

  1. Jag tror det är helt okej att testa för min del, D-vitamin är ju något vi under sommarhalvåret producerar naturligt. Det gör vi ju under vinterhalvåret också om vi får tillräckligt med ljus men med tanke på att jag inte får det så är det kanske på sin plats att äta ett tillskott.
   Det ska till en hel del för att man ska överdosera har jag förstått.
   Men jag har fullt förståelse för att du ska vara försiktig med tillskott av vilken sort de än må vara.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.