Amaryllis

Julen står snart för dörren och julblommorna börjar göra entré här hemma. Det är ju inte alldeles ovanligt att jag får en och annan julblomma i födelsedagspresent, kanske inte så konstigt när man som jag fyller år i december.

Detta året är på så sätt många andra år likt och jag fick en fantastisk amaryllis av svärmor i söndags. Nu har den bestämt sig för att det är dags att börja visa sin skönhet för omvärlden. På fotot här nedan ser den nästan röd ut men i verkligheten är den snarare åt det lite rosa (eller rosaröda) hållet, lite annorlunda färg än vad jag är van vid – men inte mindre vacker för den skull!

Min födelsedagsamaryllis

När jag ändå var i farten passade jag på att föreviga krukprydnaden. Det är inte varje dag man hittar en så lättfångad domherre (får jag väl tro att det är meningen att den ska föreställa, Melker tycker dock den är mer lik en rödhake och han kan sina fåglar betydligt bättre än mig) 😉

Domherre (?) i blomkrukan

16 reaktioner till “Amaryllis

  1. Det roliga – eller förutsägbara – med att fylla år i december 🙂 Det är då julblommorna dyker upp i mitt hem.
   Förr kunde jag tycka det var ganska tråkigt, numera tycker jag att det är ganska praktiskt 🙂

   Gillad av 1 person

 1. Amaryllisar är verkligen härliga blommor … jag har två nyinköpta har i köksfönstret. Bara knoppar än, men med lite tur kommer de att blomma lagom till jul 🙂
  Jag håller med Melker … liknar mer en rödhake än en domherre 🙂

  Gillad av 1 person

 2. Amaryllisar har blivit en favorit hos mig, men i år tvekar jag, jag har så många sparade som k a n s k e blommar någon gång, haha. Plats tar de i alla fall. Kanske prövar jag snittamaryllisar. Jag ser att din vackra har många knoppar, den blir praktfull när de slår ut. Fågeln är pigg, fin att spara. Väldigt läcker header du har gjort – och nu var det ju inte svårt att hitta kommentarerna.

  Gillad av 1 person

 3. Älskar amaryllis. Förra året köpte jag en vit. Äntligen! I år kom en ny stängel som är 86 cm!! lång och 4 blommor som är 15 cm i diameter. Jag är helt salig och fick ta den ur fönstret. Den blev för hög helt enkelt. Hoppas du kan glädja dig åt din nästa år också. Det lönar sig att pyssla om dem.

  Gillad av 1 person

  1. Oj… det var inte illa. Tänker på hur lätt de vickar omkull, hur gör du med en så lång stängel?
   Jag har som bekant inte så gröna fingrar så det är inte mycket som överlever från år till år 🙂

   Gillad av 1 person

   1. Den håller konstigt nog. Den lutar sig åt ljuset förstås när den växer men jag vred den varje dag åt motsats håll och nu är stängeln helt rak.
    Låt den stå ute över sommaren. Från och med i mitten av september ungefär slutar du vattna den. Bladen ska vissna bort. Innan frosten kommer tar du in den men inte vattna!! Först när du ser att den driver en knopp vattnar du den igen. Då ska det nog funka.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.