Pompelmus – Pomelo

I helgen har jag stiftat bekantskap men en ny (för mig) frukt, nämligen Pompelmus eller Pomelo som den nog mest kallas. En citrusfrukt modell större.

Pomelo
Pomelo – både inplastad och ”innätad” för säkerhets skull?

Pomelo är den största citrusfrukten av alla och en frukt räcker gott och väl till flera personer. Vi använde den som snacks en kväll framför TV:n och faktum är att vi var mätta och belåtna när vi avslutade kvällen, den genererar verkligen mycket fruktkött.

Smaken var citrusaktig men vare sig särskilt sur (som citron) eller besk (som grapefrukt t.ex.). Fruktköttet var ganska torrt och fast – och mycket fanns det som skrivet av den varan. Man äter, till skillnad från andra citrusfrukter, inte klyftorna som de är utan öppnar dem och pillar ut fruktköttet. I ärlighetens namn ska jag erkänna att jag fick googla mig fram till hur frukten skulle hanteras, annars hade jag nog suttit där och svurit över segt och hårt ”skal” på varje klyfta 😉

Skalad Pomelo
Fruktkött från Pomelo (Pompelmus) – det blir verkligen mängder av en enda frukt

Pomelon är en frukt jag kan tänka mig att köpa igen. Det kändes ganska dyrt att köpa en frukt för 24.95/st (på Hemköp) men med tanke på mängden fruktkött den levererade så var priset inte så högt ändå. Gott var det och mätta blev vi samtidigt som vi proppade oss fulla med C-vitaminer – bättre blir det inte!

Här hittar du tips om hur du hanterar din Pomelo när du väl köpt den;

Pompelmus är tydligen ”originalnamnet” från tamilskans papa limãsu, Pomelo är det engelska namnet på samma frukt.

11 reaktioner till “Pompelmus – Pomelo

 1. Började köpa den frukten förra året. Älskar den. När det inte var säsong för den längre var det trist. För 1,5 månader sen fanns den frukten i butik igen. Köpte den naturligtvis. Besvikelse, den var torr och träaktig. Köpte den igen för två veckor sedan. Bättre nu, men ännu inte så där god som den ska vara, tyckte jag. Tror den kommer att bli godare och godare några veckor framåt i tiden. Snart säsong för att köpa den varje vecka, tror jag!😜

  Gillad av 1 person

 2. Linda, yngste sonen sambo älskar pomelo, men jag har aldrig smakat den. Namnet pompelmus har jag aldrig hört förut – kul namn 🙂 Ska köpa och testa själv någon gång 🙂 Tack för instruktionsfilmen!

  Gillad av 1 person

 3. Får nog tyvärr avstå denna spännande frukt. Jag misstänkte att den är är släkt med grapefrukt och googlade. Jodå, den tillhör grapefamiljen och de frukterna kan påverka min medicin negativt (det gäller att vara vaksam 😉 ). Men annars skulle jag gärna testa för du får det att låta väldigt frestande 🙂 Kul ändå med alla frukter som dyker upp hos oss i norden.

  Gillad av 1 person

 4. Heter Pampelmuse på tyska. Var min mammas favoritfrukt redan för över 30 år sedan.
  Vad glad man blir när den också är inplastad. Köpte kålrabbi i år och den var också inplastad. Fast det är bättre att förbjuda sugrör förstås. Suck……

  Gillad av 1 person

 5. Nu har jag testat och den var verkligen god! Men jag får nog låta bli, har för många mediciner som kanske inte passar med den och just nu reagerade magen på den, tror jag. Men det är synd för den skulle jag kunna tänka mig att äta dagligen.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.