Några nykomlingar i skaran

En stund av förmiddagen denna lediga dag har ägnats åt att beundra mina bevingade vänner. Dagen till ära fann jag några nykomlingar i den hungriga skaran av småfåglar.

Nu är jag långt ifrån någon expert på småfåglar så det får helt enkelt bli några vilda gissningar på vad det rör sig om för filurer. Men med hjälp av Google så tror jag mig veta att nykomlingarna är Svartmes och antingen Talltita eller Entita. Nu spelar det mindre roll, de är vackra att se på oavsett vad de borde tituleras som!

Men så klart dök några gamla bekanta upp också. Talgoxen och Blåmesen är ju regelbundna gäster. Nötväckan likaså men hen ville inte vara med på bild idag. Gråsparvarna är ganska blyga och vill sig inte fram när jag är ute med kameran, de visar sig bara när jag håller mig på behörigt avstånd. Lite märkligt för jag trodde de var en av de mer orädda fåglarna.

24 reaktioner till “Några nykomlingar i skaran

 1. Kära nån så duktigt av dig. Jag kan då inte mer än skata, kråka, domherre. Typ.
  Kan nog inte se skillnad på talgoxe och blåmes. Men matar dem det gör jag. 🙂
  Ha en fortsatt härlig fridag!

  Gillad av 1 person

  1. Ha ha… två av dem lärde jag mig idag och jag vet ju inte ens om jag har rätt. Förhoppningsvis är det någon som rättar mig om jag har fel!
   Det gör jag inte, om du visste hur många foton jag har tagit – och skrotat – för att vaska fram de här lite halvdåliga bilderna 😉 Snabba små rackare är vad de är!

   Gillad av 1 person

 2. Jag tror att blåmesen tackade dig för maten, inte att den var sur 😀 Jag är inte heller särskilt duktig på fåglar men jag vet att entitan har något mindre svart bröstlapp än talltitan. De låter lite olika också. Jag känner väl igen talltitans tre pip, eller tre lite mer skorrande pip när den varnar. Men entitor förekom inte där vi bodde och här har jag inget fågelbord att studera dem vid.
  Jättefina bilder på dina små vänner 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Aha, du tror det! Han ser så barsk ut tycker jag så jag tolkade det som om han såg sig lite förolämpad när jag glodde på honom (eller henne för den delen).
   Jag skulle nästan tro att det är en talltita. Om jag förstod det hela rätt så är talltitan vanligare där det är barrskog (som här) och entitan vanligare i lövskog (som det inte är här). Men, jag har egentligen ingen som helst aning. Hur de lät vet jag inget om – de pratade i mun på varandra på alla sina olika språk 🙂

   Gilla

 3. Fina bilder på de vackra fåglarna!😊 En sådan långsmal fågelmatare som man har nötter i har jag letat efter utan framgång! Köpte ett ”vanligt” fågelbord där man tar bort taket och häller i frö, men just den med nötter i är väldigt populär bland de flesta mindre fågelarter.

  Gillad av 1 person

  1. Tack!
   En sån med nötter satte jag upp idag och du har så rätt – den blev megapopulär! Jag köpte min på Ö&B för en ganska billig peng (40 kr tror jag det var). Jordnötter verkar vara rysligt populärt.

   Gillad av 1 person

    1. Japp, det är nötter med skal – eller skal och skal, det bruna ”skinnet” är kvar. Själva skalet är ju borta, annars hade fåglarna fått jobba 🙂
     Jag har däremot köpt solrosfrö utan skal – men har också solrosfrö med skal. Båda går åt i ett huj så där verkar det inte skilja sig nämnvärt i alla fall (förutom priset då – de skalade är betydligt dyrare).

     Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.