Gutenberg

Så har då den nya redigeraren Gutenberg lanserats i skarpt läge här på WordPress. Som det verkar är jag en av dem som fått den tidigt, jag har hört många säga att de inte fått den som ”förhandsval” än.

För den som inte gillar förändringar så kan jag trösta er med att det går att växla tillbaka till den gamla redigeraren för den som så önskar. Det är ju inte alltid man känner för att prova något nytt.

Nu har jag i alla fall bestämt mig för att ge den en chans och här kan du läsa lite mer om vad som finns och hur det fungerar – med betoning på lite.
När du startar upp ett nytt inlägg och använder Gutenberg som redigerare så kommer du in i en vy liknande den här;

På startsidan kan du bland annat välja kategori, skriva dit taggar/etiketter och välja din ”utvalda bild”. När du väl börjar skriva så hamnar du i en annan vy men du kan enkelt komma tillbaka till startmenyn genom att klicka vart som helst utanför skrivområdet.

Så snart du börjar skriva kommer menyn att se annorlunda ut med lite annorlunda val som du kan se på bilden nedan;

Här hittar du bland annat några typsnittsalternativ samt möjligheter till text i olika färger och med olika bakgrunder. Här kan du också ange om du vill inleda texten i blocket med en anfang (drop cap). Ytterligare alternativ dyker upp när du börjat skriva i ett block – på bilden ovan är blocket (det lilla plustecknet i vänsterkanten markerar blocket) tomt men sedan dyker följande alternativ upp;

Här kan du bland annat ändra vilken typ av block du vill ha, om texten ska vara höger eller vänsterställd, fetstil och så vidare. Här kan du också välja om du vill länka till något i ditt inlägg.

Som du kommer att se använder jag just precis denna text som utgångsläge i inlägget varför det kan bli en aning förvirrande ibland. Den nya redigeraren använder som det verkar själva temats layout varför det blir lite otydligt vad som är en bild och vad som är den ”riktiga” texten, men jag tror nog vi löser det tillsammans 😉

Bilder vill många av er (jag också) ha i era inlägg. Som ni ser på bild nummer två finns det små ”bildsymboler” till höger på skrivområdet, om man klickar på dessa så kommer det att se ut som följer;

Notera att även högermenyn ändras när du väljer att lägga till en bild. Så snart du infogat en ny bild så kommer högermenyn att förändras ytterligare och du får också upp lite val om du vill skriva en bildtext. Nu ändrar jag markeringarna till blå ett tag framöver för att det inte ska bli förvirrat!

Till höger kan du bland annat ändra storleken på fotot, vad du vill länka fotot till (om du vill kunna förstora det osv.). Under fotot dyker en meny upp där du kan bestämma hur bildtexten ska se ut (fet, kursiv, genomstruken) och där du även kan länka bildtexten till vad du nu skulle vilja länka den till.

Varje gång du använder entertangenten skapas ett nytt block, dessa block kan du sedan flytta runt som du vill. Om du nu – mot förmodan – skulle ha skrivit allt i en märklig ordning och vill ha något före eller efter det andra så är det lätt ordnat!

Du använder helt enkelt bara de små pilarna som dyker upp i överkant till vänster på varje block som du markerat.

Vilka olika typer av block kan man då välja? Det finns en hel uppsjö som du hittar om du klickar på det lilla plustecknet till vänster när du startar ett nytt block – här har jag hittat en funktion som plockar upp de senaste kommentarerna på bloggen (det har senare visat sig att den ändrar sig så att inlägget alltid innehåller de senaste kommentarerna). Nu följer en lite rörig presentation av några av funktionerna;

Men det finns även andra alternativ som till exempel att ”radda upp” de senast skrivna inläggen (även här visar det sig att det ändras hela tiden vartefter nya inlägg kommer till – lite interaktivt kan man säga), här kan man bland annat välja antal och om datum för inlägget ska visas eller inte;

Men så klart finns även standardalternativen här som t.ex. ”vanlig” text, citat och så vidare. Beroende på vilket block du väljer så förändras den högra sidomenyn utifrån innehållet. Till exempel kan du om du väljer ”senaste kommentarer” kan du välja om avataren ska visas, hur många som visas och så vidare. Alla länkar följer med – fullt fungerande!

En annan möjlighet är att använda foton som bakgrund till texten.

Man kan också, som ni ser ovan, lägga ett foto som bakgrund till texten. Just det fotovalet heter ”Cover”. Kanske inget som är jätteanvändbart men någon gång ibland kan det vara kul!
Att ha i minnet är att om du klickar på det lilla paragraftecknet som dyker upp så får du färre alternativ att välja på än om du väljer att klicka på plustecknet i ett oskrivet block. Vill du ta bort ett block så klickar du på de tre punkterna som dyker upp i överkant när du klickar i ett ”använt” block.
Det finns också en uppsjö av ”inbäddningsalternativ” som du kan använda för att skapa genvägar till t.ex. Youtubefilmer, något på Facebook eller liknande.

Du kan också enkelt ändra textstorleken i högermenyn, ge ditt inlägg eller stycke en anfang (som här) och välja textfärg och bakgrundsfärg till höger. Detta fungerar inte på alla blocktyper men väl när du använder vanlig text.

Ovanstående ska nog användas med viss eftertanke för det kan bli ganska svårläst om man blandar och ger för mycket i färgväg.

So far so good!

Här ovan har jag använt citatblocket men så klart är allt inte guld och gröna skogar med den nya redigeraren. Det finns sådant jag verkligen inte gillar också. Dit hör bland annat gallerierna, lite synd för jag tycker det är lite kul med sådana. Nu kan det ju vara så att det är jag som bara inte förstått grejen än, det är inte alls en omöjlig tanke. Dessutom har jag långt ifrån upptäckt allt som finns att upptäcka i den nya redigeraren Gutenberg! Ärligt talat upptäckte jag en hel del nya saker bara under tiden jag skrev det här inlägget och jag skulle tro att det finns massor av saker kvar att upptäcka!

47 reaktioner till “Gutenberg

 1. Jag har installation på webbhotell och har inte den. Men den finns att installera automatiskt bland alla tilläggen. Över 600 000 nedladdningar och den har bara fått 2,5 ⭐ utav 5! Jag ska nog inte pröva den, tycker det är bra som det är med den klassiska redigeraren plus tillägget, TinyMCE Advanced där man kan lägga till många bra saker i redigeraren! 😊

  Gillad av 2 personer

  1. Jag kände bara ”nej” när jag provade den först men när jag fått pula runt lite så blir jag mer och mer nyfiken – det dyker upp nya roliga saker hela tiden 🙂
   Men kanske den blir för krånglig till slut, det finns ju en gräns för hur mycket man behöver också 🙂

   Gillad av 1 person

   1. Ja. Skriva ord, lägga in bilder, formatera texten smilisar och allt annat finns redan med mitt lilla extra tillägg, plus mycket mer man kan välja. Det blir ju inte bättre inlägg med en komplicerad redigerare.

    Gillad av 1 person

  2. Jag har nu provat den i min ”wordpress.com”-blogg. Den fungerar och kan kanske tilltala någon, särskilt de med plattor och de som gillar att pilla med biilder etc, tror jag, men jag föredrar den riktigt gamla som låg under ”/wp-admin”, men märkligt nog hittar jag INTE tillbaka till den. Vore naturligtvis ”gut” när man provar något med en enkel inställning så att man kan komma tillbaka eller enkelt välja vilken redigerare man vill använda sig av.

   Gillad av 1 person

   1. Uppdaterade till nya versionen av wordpress 5.0 i morse, och där var den med som standard. Ska testa den, funkar det inte så ska jag installera den klassiska redigeraren, men man ska nog ha lite tålamod och lära sig den. Jag får göra några inlägg med foton från mitt arkiv.😊

    Gillad av 2 personer

 2. Jag har sett att Gutenberg ligger där och skvalpar med möjlighet att testa. Har hittills avvaktat och gör möjligen det ett tag till. Men lite lockande är det ju också. Bra inlägg som ger en hint om nytt/bra/mindre bra.

  Gillad av 1 person

  1. Jag har långt ifrån kikat på allt, mest det uppenbara. Anar att det finns mer ”under ytan”. Är dock inte helt övertygad då jag tycker att det inte fungerar optimalt med fotona. Men, som jag skriver, det kan vara något jag inte upptäckt än!

   Gillad av 1 person

 3. Intressant inlägg! Har sett Gutenberg här också, men inte orkat sätta mig in i det hela – verkar lite rörigt, men kanske faller allt på plats bara jag sätter mig in i det hela 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Tack!
   Jo man kommer väl på mer och mer vartefter man provar. Du gillar att använda mycket foton och gallerier – så byt inte. Men, det är enkelt att hoppa mellan de två så jag kommer nog att använda både den gamla och den nya redigeraren beroende på vad jag ska göra!

   Gillad av 1 person

 4. Tack Anne för detta informativa inlägg som du lagt ner mycket jobb på. Själv var jag inne och nosade på Gutenberg och tyckte det verkade krångligt som allt nytt. Tyvärr försöker de hela tiden tvinga på mig den nya redigeraren, vilket är väldigt irriterande att behöva kicka bort hela tiden. Det är säkert bra med alla nya funktioner med bilderna, men det finns gränser… Nu skall jag i alla fall sätta mig in i ditt inlägg ordentligt igen och ta mig en funderare. Det är några saker jag hittills tycker verkar bra. Än en gång stort tack för din generositet.

  Gillad av 1 person

  1. Tack!
   Vissa saker är definitivt bra, andra mindre bra eller till och med dåliga. Främst tycker jag det är krångligt om du inte bara vill ha en bild ”rakt upp och ner” utan vill göra en liten bild eller ett galleri – då är det faktiskt riktigt dåligt. Det kan i och för sig vara något jag inte upptäckt, min utforskning har varat lika länge som det tog att skriva inlägget vilket var någon timme. Det finns med andra ord massor mer att lära!

   Gillad av 1 person

   1. Intressant, jag tar till mig dina synpunkter. Har just förstått att man ska ändra bildstorleken innan man lägger ut en bild för att spara utrymme så nu håller jag på och sätter mig in i det först. Gör du det? Är det nödvändigt? När man har Premiumpaketet bör det väl räcka ett tag!

    Gillad av 1 person

    1. Jag ändrar alltid bildstorleken och spar lite på ”kvaliteten” också för att inte göra av med onödigt utrymme. Bilderna syns stora nog ändå! Även om man har premium (eller vad det heter som jag har – inte det största i alla fall) så går det åt utrymme om bilderna är stora!

     Gillad av 1 person

     1. Har lärt mig så mycket genom din blogg nu. Det är rena WP bloggskolan för mig. Så tacksam. Hoppas ryggen känns bättre. Ha en riktigt trevlig måndagskväll!

      Gillad av 1 person

     2. Tack!
      Ryggen har fått behandling idag igen och är helt klart på bättringsvägen. Känner mig nästan som ny igen – så skönt!
      Tack det samma!

      Gilla

  1. Men vi kan fortfarande välja den ”äldsta” (den äldsta som jag vet – kan ju finnas fler) eller? I så fall har man ju tre val idag – det kan ju vara bra, något för alla kanske?

   Gillad av 1 person

  1. Nej det är inte så självklart – men varje textdel man skriver (dvs. mellan start på ett nytt stycke och att du trycker enter för att byta stycke) blir ett eget block som kan flyttas runt oberoende av annat i inlägget.

   Gilla

    1. För att det inte riktigt är det här, ett stycke kan du inte flytta runt utan att klippa och klistra – ett block sitter inte ihop med resten av blocken utan kan flyttas med ett knapptryck. Sen kan man undra om det finns någon direkt poäng med det men så är det i alla fall.

     Gillad av 1 person

 5. Spontant känner jag att jag inte har behov av alla dessa funktioner. Men så tänkte jag om vattenkokaren också när den började dyka upp hos en del. Oj, vad jag skrattade åt de som köpte en sådan. Men sedan upptäckte jag att det faktiskt var en bra produkt. Kanske blir det likadant nu men ännu har jag inte blivit påtvingad någon Gutenberg. Jag gissar att det bara är under en övergångsperiod som man kan välja den gamla redigeraren. Det är nog lika bra att göra som du och försöka lära sig det nya. Man behöver ju inte använda alla funktioner (antar jag) 😀

  Gillad av 1 person

  1. Jag tror nog det dröjer innan de tar bort den gamla – den ännu äldre finns ju fortfarande kvar för de som önskar. Jag är lite nyfiken så jag måste prova 🙂 Men så imponerad blev jag inte!

   Gillad av 1 person

  1. Hej. Hittade dina kommentarer i skräpposten (som jag är usel på att kolla), beklagar att jag inte svarat men ser att du lyckats hitta tillbaka till den ”gamla” redigeraren igen. Tur det nu när jag var så sen med svaret 😉
   Ha en bra dag!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.