Förlegat med titlar?

Av en händelse hamnade jag idag på kyrkogården, för tredje helgen i rad. Jag skrotade runt och fascinerades över alla titlar som omnämns på gravstenarna, som här – Smidesmästare.

En titel är ett ord som vanligen indikerar en persons yrke, sociala position eller status. De kan användas vid tilltal, men den vanligaste användningen är som en status- eller befattningsmässig beskrivning.

Texten ovan är hämtad från Wikipedia, en kort och enkel beskrivning av vad ordet Titel egentligen står för. Titeln på fotot ovan tillhör min svärfar, ni kanske minns att jag omnämnt honom förut då han varit inblandad i renoveringen av kanonerna vid Uppsala slott. Men nu åter till vad jag ursprungligen tänkt att inlägget ska handla om!

Är titlar på gravstenar något förlegat numera? Jag har förvisso en titel men jag har å andra sidan haft många olika sådana under mitt yrkesverksamma liv. Hur gångbart blir det när den dagen kommer? Nu hoppas jag förvisso att min titel när den dagen kommer är Pensionär men det gör sig kanske inte så bra på en gravsten. Men annars, vad ska mina efterlevande välja för titel? Jag har ju jobbat med allt mellan himmel och jord och följaktligen haft lika många titlar. Det hör ju inte till vanligheterna idag att en person arbetar inom samma yrke hela sitt yrkesverksamma liv. Själva valde vi att bortse från titlar när min pappa begravdes men, 10 år senare, valde min sambo och hans släkt att använda titel på gravstenen. Vi ser nog lite olika på den saken!

Nu kanske det inte är ett bekymmer då alltfler väljer att sprida askan i en minneslund. Något bekymmer om vilken titel som ska användas på gravstenen uppstår därmed inte. Dessutom blir man som anhörig och efterlevande inte lika platsbunden när man vill hedra och minnas sina nära och kära.

Foton från en minneslund här i närheten, en minneslund med en fantastisk vy. Skulpturen är av marmor från orten. Men nu ska jag nog lägga de här lite udda funderingarna på hyllan, det finns bättre saker att ägna en helt vanlig – om än solig – lördag åt!

 

23 reaktioner till “Förlegat med titlar?

  1. Åh så tråkigt att du miste din pappa så tidigt.
   Jo det var nog vanligare förr, tokiga funderingar jag får när jag knallar runt 🙂 Men lite kul att gå och filura lite!

   Gillad av 1 person

  1. Ja kvinnorna fick väl bara titlar när de kunde ”haka på” männen – som friherrens fru friherrinnan och så vidare. Lite tur att det inte är så ”gångbart” längre.

   Gillad av 1 person

 1. Fina foton. Nej, jag tror att det är lite förlegat med titlar. Och vad spelar titeln för roll? Förr kunde den kanske innebära status men det är väl inget vi bryr oss i numera?
  Jag vill absolut bli bränd, hamna i minneslund eller spridas någonstans. Men OM jag skulle velat ha en gammaldags begravning med gravsten så hoppas jag att barnen bara skulle ha låtit namn och årtal stå där.
  Min mamma talade om för mig i slutet på hennes liv exakt hur hon ville ha det, in i minsta detalj. Det var bra gjort av henne.

  Gillad av 2 personer

  1. Tack!
   Nej idag har väl titlarna ingen större betydelse tror (hoppas) jag. Och som skrivet – vad ska man tituleras med när man dör av allt man gjort? Otidsenligt helt enkelt!
   Jag är nog lite inne på din linje. Så lite ståhej som möjligt, minns mig som jag var när jag var i högform i stället.
   Min morbror som gick bort nyligen hade gjort klart att han inte ville ha någon begravning eller minnesstund alls – och så blev det till vissa andra anhörigas förtret. Men, det viktiga var enligt mig att han fick som han ville.

   Gillad av 1 person

   1. Håller med dig, men kan ändå tycka att morbrodern har rätt att begära så lite ståhej som möjligt, men han kunde väl ha accepterat en liten minnesstund för de allra närmaste?
    Så gjorde faktiskt mamma. Hon till och med namngav vilka som skulle få vara med på minnesstunden.

    Gillad av 1 person

    1. Nej han ville absolut inte ha något sådant – och min moster följde hans vilja. De närmaste, oss inräknat, tyckte inte det var någon stor grej. Han ville ha det så och vi accepterade det. Inte mer med det.

     Gillad av 1 person

 2. Intressant läsning. Jag tycker också att det är spännande att läsa yrkestitlar på gravstenar. Det är måhända ett lite udda intresse, men det ger en bild av hur det var förr och vad som var viktigt – ända in i döden.

  Gillad av 1 person

  1. 🙂 Tur att man delar det med fler!
   Det var nog annorlunda förr också, idag hinner vi med många titlar under karriärsåren (vare sig vi medvetet gör karriär eller inte) och då blir det lite svårt i slutänden med vad man egentligen var. Jag undrar om vi inte borde börja definiera oss som människor kort och gott – inga olika preferenser av allehanda slag, bara människor. Ger inte så mycket utrymme för särbehandling av vilket slag det vara månde 🙂

   Gillad av 1 person

 3. Precis som Stadsmadam tycker jag också att det är ganska spännande att gå runt på kyrkogårdar och läsa på gravstenar där det ofta, åtminstone på äldre stenar, finns en titel angiven. För några år sedan, på en grav någonstans i Ångermanland, såg jag en sten rest över en kvinna som faktiskt förärats med en titel. ”Nåtlerskan NN… ” Att jag kommer ihåg det, och visste vad ordet betydde, berodde på att jag för typ hundra år sedan höll ett föredrag i skolan om hur tillverkningen av en sko går till, och där ordet nåtla är det enda av de olika arbetsmomenten som jag fortfarande kommer ihåg. Nåtlerskan är ett slags skosömmerska och den som syr ihop ovanlädrets olika delar.
  I övrigt är det väl ganska skönt att titelhysterin har lagt sig nu för tiden. Minns när vi använde de tjocka telefonkatalogerna som byttes ut varje år och där nästan varje namn följdes av någon form av yrkestitel, och hade man ingen, och dessutom råkade vara ogift kvinna kunde det bara stå ”Fröken”. Det var tider…! Minns du när du själv senast blev kallad fru eller fröken? 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Ja visst är det spännande 🙂
   Nja, minns inte när jag själv senast blev kallad fru eller fröken, om någonsin. Sen har väl någon man med storhetsvansinne försökt med ”flicka lilla” någon gång, men det är ju något annat 😉

   Gillad av 1 person

 4. Brukar också stanna och läsa titlar på kyrkogårdar. Förr hade man ett enda yrke. Idag har man haft många olika.
  Det blir färre och färre ”vanliga begravningar” hörde jag för inte länge sedan. Min mamma och min man valde också minneslund. Det blir detsamma för mig.

  Gillad av 1 person

  1. Ja det var nog mer så förr. Kan bli en lång harang på gravstenen idag om allt ska räknas upp. Jag satsar på titeln ”pensionär” (det vill säga jag hoppas jag lever till dess jag kan titulera mig det) om jag nu ens ska ha en sten. Minneslund låter klokt tycker jag!

   Gillad av 1 person

 5. Jättekul med lite udda funderingar. Det gör att vi andra också börjar fundera lite. Jag har aldrig behövt ta ställning eftersom mina närstående finns i minneslundar. Men jag tror inte att jag skulle ha kommit på tanken att använda deras titlar. Min titel skulle nog bli ”sjukskriven kontorsråtta” 😀

  Gillad av 1 person

  1. Ha ha… ja udda är ju sant 🙂 Ibland hemfaller man åt funderingar som skiljer sig från mängden 🙂
   Nej vi tänkte inte i titlar heller när pappa gick bort, sambon och hans ursprungsfamilj gjorde det – kanske för att han hade ett konstnärligt yrke (han var smed men jobbade mycket med att skapa föremål – inte industriellt alltså) som var lite speciellt. Jag var inte med i den diskussionen så jag har ingen aning egentligen.
   Jag satsar på titeln ”pensionär” – det visar om inte annat på att jag har förhoppningar att komma dithän en dag 🙂

   Gillad av 1 person

 6. Minneslund är så fint! Min mamma vilar i minneslunden.
  Titlar var nog viktigare förr, numera är det inte av lika stor vikt, och vilken stor gravsten du skulle behöva om alla dina titlar skulle få plats….???

  Gillad av 1 person

 7. Det är väldigt intressant med alla gamla titlar som finns på äldre gravstenar, de sätter igång fantasin. Men nu är det nog ovanligt, mina föräldrar står med bara namn och årtal, inte ens datum. Men det är trist som det kunde vara förr att en kvinna försvann ner i graven bara som maka eller hustru till mannen, utan namn. Jag blev upprörd när jag upptäckte det på min mans mormors grav, jag bodde hos henne en tid.

  Gillad av 1 person

  1. Ja så var det nog förr. Vissa saker har definitivt förbättrats.
   Det är lite spännande att gå runt och kika, som du säger – det sätter igång fantasin 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.