Lite sjukdomsvinst är man väl värd?

Gårdagens ryggskott hänger med men jag lyckades ändå pallra mig iväg till jobbet. Egentligen inte riktigt klokt när jag tänker efter men jag kan lika gärna hänga där och ha ont som jag hänger här hemma – på så sätt slipper jag ha tråkigt i alla fall!

Det finns ju också något som heter sjukdomsvinst – det vill säga fördelar man åtnjuter till följd av sin sjukdom eller krämpa. I mitt fall handlar det om en sekundär sjukdomsvinst. Snällare kollegor än idag har jag sällan haft, de plockade till och med undan disken efter mig 😉 Det hör sannerligen inte till vanligheterna. Men gränsen för kollegornas snällhet var tydligen nådd när jag bad dem åka och länsa hjälpmedelslagret – jag tyckte att ett bra gåbord hade varit på sin plats, kanske också en och annan förhöjningskudde, men så långt sträckte sig tydligen inte effekten av min sjukdomsvinst 😉

Ensam bläcksvamp
En aning sliten – precis så känner jag mig en dag som denna!

33 reaktioner till “Lite sjukdomsvinst är man väl värd?

 1. Sjukdomsvinst, ett nytt ord för mig, undrar om det finns i Svenska Akademins Ordlista? Förmodligen inte, dom har nog inte tid med sådant numera, men kanske dom hinner med att inkludera ordet ”kulturprofil” i nästa utgåva.

  Gillad av 1 person

  1. Ha ha… ja de har ju fullt upp med annat, som att mobba varandra (väldigt moget) och – yes, skapa ett och annat nytt begrepp. Tror ingen framöver uppskattar att bli kallad kulturprofil 😉
   Men, för att återgå till ordet så tror jag faktiskt det är ett etablerat ord (kanske det rent av hann in i ordlistan innan kaoset i akademien bröt ut) som använts ganska länge. Nu är jag ju en liten aning färgad av mitt jobb där ordet används lite titt som oftast – till vardags är det mer ovanligt att det används.

   Gilla

  1. Jag trodde faktiskt det var ett mer etablerat ord – man blir lätt hemmablind. Jag har ju nästan alltid arbetat i branscher där man pratar ”sånt språk”.
   Det har du rätt i! Men vi är lite sådana på mitt jobb, vi hjälps åt. En av anledningarna till att jag har svårt att släppa taget och byta jobb – jag trivs gott med de kollegor och arbetskamrater jag har!

   Gillad av 1 person

 2. Men visst, ordet sjukdomsvinst används flitigt. Jag kände till det men googlade ändå snabbt.
  Väldigt passande bild som förklaring hur du känner dig. Hoppas det blir bättre med varje timme som går. Håller tummarna!

  Gilla

  1. Nu tror jag att sjukdomsvinsten oftast inte är så stor för folk men ordet används en hel del. I mitt fall fick jag trots allt en viss vinst men det ska till en jäkla vinst för att uppväga obehaget av ryggskottet 🙂
   Än så länge är det dessvärre på ruta ett mer eller mindre. Ska försöka ta mig till jobbet idag, det är en del jag verkligen vill vara med på. Men om det inte har bättrat på sig till i morgon så blir jag kvar på hemmaplan och letar naprapat eller kiropraktor i stället!

   Gillad av 1 person

  1. Jag tror, men är inte säker, på att ordet härrör till att man som barn kan uppleva en vinst av att vara lite krasslig och bli ompysslad (typ vid förkylningar och liknande när mor eller far är lite extra snälla och omtänksamma).

   Gillad av 1 person

 3. Sjukdomsvinst … ja, det var ett nytt ord även för mig, men när jag sitter här och funderar så är det ett bra och beskrivande ord som kan tydas lite olika … bara fantasin sätter gränser där 🙂
  Om du känner dig så som bläcksvampen ser ut … ja då förstår jag precis hur du mår!
  Krya på dig!

  Gillad av 1 person

    1. 🙂
     Jag har bestämt mig för att om jag inte är bättre i morgon så blir det ett samtal med en naprapat eller kiropraktor (föredrar dock naprapater av någon oklar anledning).

     Gillad av 1 person

 4. En bra illustration till ditt mående, den helrisiga bläcksvampen. Hoppas att det där eländiga skottet i ryggen ger med sig snart. Sjukdomsvinst har man talat om länge, för mig är det inte något nytt. Självklart ska man bli extra ompysslad om man har svårt att röra sig.

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Tyckte den bilden beskrev mig bra – lite skev och ”urlakad” 😉
   Har bestämt mig för att om det inte bättrat på sig till i morgon så blir det en tur till någon kunnig person typ naprapat eller kiropraktor. Men, men… en dag i taget!

   Gilla

  1. Ja men eller hur 🙂
   Fast ärligt så var det en som kånkade upp en specialstol för personer med ryggont till mitt kontor idag – med risk för eget ryggskott 🙂 Ibland blir man lite varm om hjärtat!

   Gillad av 1 person

 5. Sjukdomsvinst är väldigt bekant. Kanske för att man jobbat i branschen under alla år 😉 Det ordet används lite då och då men avstår från att berätta när… Härlig symbolisk bild! Och hjälpsamma kollegor. Det gillar jag. Krya på dig.

  Gillad av 1 person

  1. 🙂 Jo ordet används kanske inte alltid i en positiv bemärkelse. Men nu ser jag den positiva sidan av det – snällare kollegor får man leta länge efter 🙂

   Gilla

 6. Visst finns det sjukdomsvinster men, som du upptäckte, gäller det att inte utnyttja dem för mycket 😉 Jättestarkt att ta dig till jobbet med ryggskott. Jag vet inte om det var bra eller inte enligt medicinska rön men om du tyckte att det gick bra så gjorde det förmodligen det. Hoppas att du hade en skön värmedyna att landa på när du kom hem.

  Gillad av 1 person

  1. Jag tillhör dem som har lite svårt att utnyttja sjukdomsvinsterna. Jag tar gärna emot hjälp från folk – i vanliga fall. Men när jag är lite justerad vaknar någon liten jäkel därinne som påstår att jag ska klara mig själv. Jag har med andra ord betydligt svårare att ta emot hjälp när jag är justerad än i vanliga fall – knäppt med sant!
   Det är inget ”äkta” ryggskott jag har utan förmodligen samma som vanligt, en kota som ”glider” lite snett och gör ont som attan när den trycker på vad den nu trycker på. Tror inte det gör vare sig till eller från att jag är hemma och vilar.

   Gilla

   1. Jag vill inte heller vara ”besvärlig” och då blir det nog lätt så att den lilla extra envisheten kommer fram. Ingen får tycka synd om mig heller och det tror jag är lite svårt för mina barn ibland 😉 Det är ju bra att du i alla fall kan ta emot hjälp i ”normala” fall 😀
    Jag vet faktiskt inte vad ett äkta ryggskott är. Det finns så många luddiga förklaringar till ont i ländryggen. Men du har en diagnos som ger en förklaring och det är oftast bra. Men eftersom inga åtgärder verkar sättas in antar jag att det inte går att fixa din rygg. Trist. Men vi lär oss att leva med våra begränsningar och kämpar tappert vidare 😀

    Gillad av 1 person

    1. Ha ha… nu skriver du ungefär det jag skrev i förra kommentaren till dig 🙂 Vi tänker nog ganska lika i frågan tror jag!
     Min rygg är som den är men jag har faktiskt inte ont, eller i vart fall inte mycket ont, i vanliga fall. Sen kommer de här perioderna som är lite dryga. Jag är i alla fall glad att jag vanligtvis inte har särskilt ont. Förmodligen kan jag bli bättre på att hålla den i skick också men det är så lätt att glömma under de bra perioderna, då tänker jag ju inte på att det kan bli problem liksom…

     Gilla

     1. Det verkar som om vi båda är lika envisa och kanske lite stolta, men väldigt duktiga såklart 😉
      Det finns väl kanske fördelar med att glömma sina krämpor under bättre perioder. Då kan man känna mer livsglädje och äventyrslust. Kanske t o m våga vara lite våghalsig. Nackdelarna är väl ungefär desamma om det leder till ett skov igen 😉 Men vi måste leva de stunder vi kan och ta vara på dem. Både du och jag är medvetna om de risker vi tar och bedömer våra aktiviteter efter det vi vet om oss själva. Men självklart blir det missbedömningar och då blir man lite less på allt. Sedan kommer man igen 😀

      Gillad av 1 person

     2. Självklart är vi väldigt duktiga 😉
      Jag har en förmåga att glömma att vara medveten om riskerna, är helt enkelt väldigt duktig på att förtränga att det finns ett problem att ta hänsyn till. För det mesta är det säkert bra, men… inte alltid 🙂

      Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.