Missade jordbävningen

Idag har en jordbävning ruskat om Gävle. Just vid 14-tiden när jordbävningen inträffade befann jag mig i Valbo, knappt en mil från Gävle, tuggandes på en relativt god pizza. Att jorden rörde på sig (mer än vanligt) var då inget jag märkte något av.

Nu tror jag att jordbävning är ett väl starkt ord att använda (även om medierna väljer det ordet), jordskalv låter mer rimligt. Inte för att jag har något som helst vetenskapligt belägg för min teori men det låter i alla fall som att ett jordskalv är mindre kraftigt än en jordbävning. Vad jag kan utläsa om dagens skalv i Gävle så handlar det om ett skalv av magnituden 3.0 vilket är kraftigt för att vara här i Sverige. Men inte så kraftigt att jag märkte något av det – kanske jag är ovanligt okänslig eller så sträckte det hela sig inte ända till Valbo.

Björkstammar
Ibland ser man inte skogen för alla träd!

 

21 reaktioner till “Missade jordbävningen

  1. I de större sammanhangen är det väl inte mycket alls – för att vara här sägs det ändå vara ”stort” (om än bara en lätt vibration). Jag var inte många kilometer bort och märkte inte något alls så… nej, det var nog inte så kraftigt nej 🙂

   Gillad av 1 person

 1. Hörde om det på radio och tv … och några ”vittnen” berättade sina upplevelser – vilka inte verkade så allvarliga 🙂
  Urläcker bild på björkstammarna!

  Gillad av 1 person

    1. Tur det kanske, jag är ganska hopplös med det där. Tycker det är kul att fixa och dona och sen måste jag ju se hur det ser ut och så blir jag inte riktigt, riktigt nöjd och så börjar hela snurren om igen 🙂 Tur att ni är vana – ha ha!

     Gillad av 1 person

 2. Gillar en ”Jordbävning” som man inte känner av. Det kunde ha blivit värre 😉
  Angående att fixa med bloggen och testa och sånt. Förr hade jag en testblogg. Den var inte offentlig och där provade jag allt möjligt och först när jag var nöjd fixade jag den vanliga bloggen.
  Kanonfin bild!

  Gillad av 1 person

  1. Stora ord i tidningarna – ganska litet i verkligheten (jag kände ju inget alls som skrivet).
   Smart med en testblogg, kanske en idé jag borde ta till mig. Vi får se hur det blir med det. Ni står väl kanske ut med mina förändringar trots allt 🙂

   Gilla

 3. Mycket vacker björkstamsbild! Vad gäller jordskalv så får man kanske bara vara glad över att man inte känner av dem. Jag kommer att tänka på Kiruna där marken skakar mitt i natten av sprängningarna. Det finns en ungdomsbok om det, en liten tjej som är livrädd, minns inte namnet just nu.

  Gillad av 1 person

  1. Tack!
   Ja det måste vara lite läskigt att bo så när de spränger och donar.
   jag minns när vi var på Azorerna, inte för att vi upplevde några jordskalv men om man bara grävde någon decimeter ner i marken på vissa platser så började det ryka – då funderade man både en och två gånger hur tjock jordskorpan egentligen var just där…

   Gillad av 1 person

 4. Vad jag vet har jag aldrig varit i närheten av vare sig jordskalv eller jordbävning men kanske kan man missa det om man t ex kör bil på en lite gropig grusväg eller liknande. 3.0 låter ändå som något man borde känna om man befinner sig rakt ovanför. Men jag har ingen aning och kanske är det knappt märkbart.

  Gillad av 1 person

  1. Jo jag har faktiskt varit med om små skalv när jag var på Azorerna, då rasade till och med ett hus (om än ett ruckel). Men även då kändes det knappt i marken.
   Nu var vi inte precis ovanför såvitt jag förstår men ändå… 🙂

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.