Odla egen ingefära?

Gårdagens fynd på köksbänkens grönsaksfat fick mig att börja fundera på om man kan odla sin egen ingefära. Ingefära är ju en tropisk växt och vårt klimat är kanske inte det mest lämpade. Men, efter lite googlande så ser jag att det ändå borde kunna fungera.

Först och främst behöver man en ingefärsrot med små gröna utskott. En sån har jag ju som bekant hemma på köksbänken.

Växtkraft

Vill man odla den utomhus är det enligt vad som skrivs läge att börja i mars men, även om det verkar råda lite delade meningar om det, så kan den också odlas året runt inomhus.

Efter att ha hittat ”rätt” rot ska man lägga den i blöt över natten enligt vissa beskrivningar, enligt andra inte. Den ska sedan ned i en grund men vid kruka och täckas nästan helt med jord. Sen är det bara att hålla den fuktig (inte för våt) och invänta skörden. Enligt vissa kan man skörda under ”resans gång”, enligt andra är det bäst att skörda när blasten vissnar ner. Under sommaren kan den odlas utomhus (förodlas inomhus) men ingefära tål inte frost. Efter skörden är det bara att börja om med en av rotbitarna från den egenodlade ingefäran.

Blasten kan för övrigt ätas/juicas den också, enligt vad som skrivs smakar de också ingefära om än betydligt mildare.

Informationen om hur man odlar ingefära har jag hämtat från;

Själv har jag inte riktigt bestämt mig för om jag ska prova nu eller om jag ska vänta till våren. Men med tanke på den växtkraft min ingefärsrot visar prov på så kanske det är läge att testa nu?

17 reaktioner till “Odla egen ingefära?

 1. Klart du ska testa! Ingefära i kruka, som fönsterväxt hade jag redan på 70-talet! Då var det ingen som åt färsk ingefära och man tog aldrig tillvara på rotdelarna utan de planterades i nya krukor eller kastades när krukan var full! Vad jag minns var den väldig lättodlad! 🙂
  Lycka till!

  Gillad av 1 person

  1. Japp, det blir nog så.
   Jag är ingen ingefärafreak jag heller men provade att göra shots häromsistens. smakade förfärligt men ska vara nyttigt sägs det. Jag blir ju sällan förkyld ändå så jag hoppar nog över att göra det igen – i vart fall för en stund. Kanske jag ändrar mig om jag har egenodlad ingefära att använda 🙂

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.