En höstdag vid Gysinge – Sevedskvarn

Vår söndagsfototripp till Gysinge fortsätter, här bjuder jag på lite foton från Sevedskvarn som ligger alldeles invid Gysinge. 

Tidigare under dagen besökte vi både de gamla järnvägsbroarna och bruksområdet innan vi slutligen landade här vid Sevedskvarn.

Sevedskvarn
Här är vyn som möter dig när du kliver ur bilen vid parkeringen, till höger hittar du ett vindskydd och grillplats och stiger som leder dig bort mot älvängarna.
Reflektioner i Dalälven
Det går inte så fort att ta sig fram här, många är platserna man bara måste stanna till vid och njuta av utsikt och natur!
Strand vid Sevedskvarn
Det finns många sätt att ägna sig åt ”mindfulness” men det här är nog det sätt som passar mig allra bäst!
Utsikt från älvängarna
Längre fram längs stigen når man älvängarna och vassen växer hög! Stigen fortsätter dock vidare längs älven för den som önskar ge sig ut på vandring!
Stilla Dalälv
Stilla flyter älven fram – i vart fall ner till forsarna som återfinns nedströms (till vänster sett från det här perspektivet).
Magiska reflektioner
Vägen tillbaka kantades av de mest fantastiska reflektioner i älvens stilla vatten, kan en höstdag bli bättre?

Men vad är Gysinge och Sevedskvarn egentligen mest känt för? Sin vackra natur? Eller älvens variationer mellan ”stilla älv” och forsar? Nej det är nog för de här rackarna;

Mygga
Aedes Sticticus – Översvämningsmygga, en hårt arbetande lite myggrackare som sticker först och frågar vem man är sen! Här avfotad från en informationsskylt som står längs älvkanten i Sevedskvarn.

I år, liksom flera år bakåt i tiden och om finansiering finns fram till år 2020 (sen måste nytt tillstånd utfärdas), bekämpas dock de små rackarna med en biologisk bekämpningsmetod för att göra tillvaron dräglig för både människor och djur i trakterna. Just Sevedskvarn tillhör nog ytterkanten av bekämpningsområdet då det är ”huvudentrén” till Färnebofjärdens nationalpark, inom nationalparksområdet får myggen endast delvis bekämpas.

De flesta bilderna gör sig bättre i större storlek – klicka på dem för att se dem i större format!

18 reaktioner till “En höstdag vid Gysinge – Sevedskvarn

 1. Vilket fantastiskt ställe! Otroligt rofyllt och vackert. Jag skulle gärna vandra omkring där länge. Om inte de otäcka små blodsugarna attackerar förstås, för då är det inte riktigt lika rofyllt. Den här tiden är det nog ganska perfekt att vandra längs älven 🙂 Jag förstår att det är en favoritplats för dig.

  Gillad av 1 person

  1. Ja det är fantastiskt vackert där. Så länge de bekämpar – och lyckas vilket inte alltid är fallet – så är myggen uthärdliga. De ”vanliga” myggen får man förstås stå ut med, det är ju bara just den specifika översvämningsmyggan som jag skriver om som bekämpningen ”tar på”. Men vanliga mygg är ändå överkomliga 🙂

   Gillad av 1 person

 2. Underbara bilder … och vilket fantastiskt väder! Så otroligt vackert där! Sevedskvarn – där har jag aldrig varit, men kanske kan det bli nästa gång vi kommer till trakterna kring Gysinge 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Jag tror nog du varit där utan att veta om det 🙂 Åkte ni inte ”gamla” vägen över broarna när ni var där? (alltså över flera mindre broar, inte bara den stora ute på riksväg 56?). Den vägen passerar genom Sevedskvarn 🙂

   Gillad av 1 person

 3. Så fantastiskt vackert!!! Maken och jag har också besökt Sevedskvarn några gånger och det är så oerhört vackert och rogivande. En plats för återhämtning och energipåfyllning. Vill man ha fart och fläkt kan man stanna vid forsen. Annars vandrar man vidare på naturstigarna. Underbara bilder!! Speglingarna är ljuvliga. Kan riktigt känna lugnet.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.