Ledig i strålande höstväder

Efter flera dagars regn och rusk har nu solen hittat tillbaka till mina breddgrader. När ett underbart höstväder sammanfaller med obokad ledighet finns bara en sak att göra – att ge sig ut i skogarna!

Fotoskörden blev inte den största, det blev däremot svampskörden. Det fullkomligt kryllade av skogens gula guld så nu har min mamma förärats med två hela kassar fulla med kantareller. Det får ses som en god kompensation till den ganska måttliga fotoskörden. Fokuset hamnade mer på att plocka svampen än att fota den 😉

Skrumpsvamp
Vissa har sett sina bästa dagar, svampsäsongen börjar gå mot sitt slut
Backsvamp
Svamp i uppförsbacke
Fingersvamp
Gigantiskt stor fingersvamp (eller vad den nu kan heta)
Stubbsvamp
Mitt på en stubbe växer den här skönheten

18 reaktioner till “Ledig i strålande höstväder

 1. men det låter ju helt underbart att hitta så mycket kantareller. kantareller är min favoritsvamp, trots att det finns många andra svampar som jag kan plocka. men inget slår kantarellen, varken den gula eller trattisen.

  Gillad av 1 person

  1. Ja nu har de fått fart minsann. Satt precis och googlade om hur mycket cesium det är i svampen nuförtiden, spåren efter Tjernobyl lever än i våra trakter. Men det ska visst inte vara någon fara alls, långt under gränsvärdena.

   Gilla

 2. Underbart att du fick en så fin dag i svampskogen. Men oj, vad mycket svamp du plockade om du fyllde två påsar. Din mamma måste ha blivit otroligt glad. Men jag antar att hon fick rensa den själv 😀
  Väldigt fina svampbilder. Du hann ju med att fota en hel del intressanta exemplar 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Ja det var skönt och välbehövligt, behövde fylla på med ”skogsenergi”.
   Ha ha… ja rensa får hon göra själv, någon måtta på godheten får det allt vara.
   Tack så mycket, några foton blev det men inte alls så många som jag tänkt!

   Gilla

 3. De flesta trodde att det inte blir några svampar alls. Tur att det var helt fel. Fina svampbilder. Gillar första bilden lite extra mycket. Ser ut som om den har en dunkappa på sig. Fast det är klart, det blir ju kallare för varje dag som går. Låter som en fin obokad ledighet.

  Gillad av 1 person

  1. Tack!
   Nej det var väl inte många som trodde det skulle bli någon svamp alls i år, särskilt inte när torkan var som värst. Här har vi fått en hel del regn från sista veckan i augusti, det är väl det som märks i skogarna nu.

   Gillad av 1 person

 4. Härliga foton som vanligt. Jo jag tror den heter fingersvamp. När jag som barn var med föräldrarna ut för att plocka svamp ledsnade jag efter typ två minuter.
  Men saft och bulle fanns ju med.
  Så var pappa bra på att lära mig i skogen att se vilket håll söder är. Så fick jag visa vad jag lärt mig. Jätteroligt. I 2 minuter. Så försökte pappa lära mig namn på de olika svampsorterna. Inte roligt ens i 20 sekunder.
  Så lärde han mig den giftiga flugsvampen…..att den tom är dödligt, det var spännande – för jag har alltid tyckt att flugsvampen är så vacker.
  Så blev det tråkigt igen.
  Då visade pappa mig fingersvampen. Den tyckte jag såg lite rolig ut. Fick veta att den kan ätas men måste förvällas mycket noga, och inte ska ätas så mycket av. Senare tror jag det sades att man inte alls ska äta den.
  Det måste ju vara rätt, tänkte jag, för enligt mig ska ingen svamp alls ätas av människor. Det är älgmat.
  😀🤗

  Gillad av 1 person

  1. Tack!
   Vildsvinsmat menar du 🙂 I alla fall här i trakterna.
   Jo jag kan äta svamp men äter bara kantareller som är självplockade och köpta champinjoner. Litar sannerligen inte på mig själv när det kommer till svamp.

   Gillad av 1 person

 5. Vilken härlig dag du fick i skogen! kul att du hittade så mycket kantareller – grattis! Här lyser de med sin frånvaro, men det gör ju inte mig så mycket – värre är att all svamp lyser med sin frånvaro! Suck …
  törs inte artbestämma fingersvampen, mer än till att det är just en fingersvamp i släktet Ramaria – det finns flera som liknar varandra … några är giftiga.

  Gillad av 1 person

  1. Ja det var både skönt och välbehövligt, svampen blev en bonus 🙂
   Se där, det var en fingersvamp ändå. Visste dock inte att det fanns giftiga fingersvampar men å andra sidan spelar det ingen roll eftersom jag bara plockar kantareller 😉

   Gillad av 1 person

 6. Så roligt med all kantarell – svamplycka! Vi missade nog svampen i år, har inte varit ute på torpet och far inte dit förrän löven har fallit. Vilken ledsen svamp du har på första bilden, det är nog så som du skriver, många har haft sin bästa tid. Fingersvampen är vacker men lurig och det verkar finnas ganska gott om dem. Härliga svampbilder!

  Gillad av 1 person

  1. Jag är lite ombytlig när det gäller teman som bekant 🙂 Tycker det är rysligt kul att pyssla och ändra!
   Ja nog är det höst alltid, här stod regnet som spön i backen idag!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.