Må du vila i frid

Ikväll fick du ro, dina plågor är över. Min ingifta morbror har nu somnat in och får nu vila i frid.

Droppar i ros

Efter år av sjukdom har han nu fått komma till ro, alldeles för ung men nu är livet en gång inte alltid rättvist. Demens är på många sätt en grym sjukdom, i min morbrors fall var det kroppens funktioner som bröts ner först och inte intellektet som väl kanske är det vanligaste. In i det sista, boendes på ett omsorgsboende för personer med svår demens, var han ganska klar i tanken men i övrigt stängdes kroppens funktioner av en efter en. Att inte kunna gå, äta, svälja eller tala och dessutom vara fullt medveten om vad som sker måste vara helvetet på jorden. Men även helvetet har en ände och ikväll tog helvetesresan slut.

Må du vila i frid käre morbror.

28 reaktioner till “Må du vila i frid

 1. Riktigt tragiskt. Vid en viss ålder i livet så börjar de äldre få en större betydelse. T ex genom att ställa frågor.
  Oerhört tragiskt med det här dödsfallet….men försök alltid suga ut all möjlig info!
  Med samiska förfäder blir det något svårare. Men jag skäms inte som många förfäder gjort, utan jag är stolt av mitt samiskaurspfung. Däremot ledsen över all den info som sv kyrkan ströp.
  Är det underligt att man faktiskt är icke medlem i sv kyrkan?

  Gillad av 2 personer

 2. Sorg som blandas med lättnad över att lidandet är över kan vara överväldigande. Hur får man egentligen känna? Du skriver väldigt fint om hur det kan vara i livet och i slutskedet. Nu har han frid och nu är det ni som är kvar som får ta hand om varandra.
  Jag skickar en stor varm kram med mycket medkänsla.

  Gillad av 1 person

  1. Tack snälla du!
   Visst är det så, man vet inte riktigt vad som är okej. Nu jobbar jag ju nära branschen där många väntar på att gå vidare så jag har väl kanske ett lite annat sätt att förhålla mig till det som kan betraktas som ganska naturligt. Nu var han lite för ung för att ens ha hamnat på ett omsorgsboende men så är nu livet gång ibland.

   Gillad av 1 person

 3. Det är den värsta sjukdomen jag vet och som jag inte ens skulle önska min värsta fiende. Har jobbat med döende människor, så jag vet. Det är säkert också en lättnad för alla att lidandet är över. Beklagar sorgen!

  Gillad av 1 person

 4. beklagar din sorg!
  döden kan medföra olika känslor. man kanske tycker att det är skönt för den sjuke att få slut på sina plågor, men samtidigt blir man ledsen. lite förvirrat. jobbigt att hjärnan var klar, men kroppen slut. hoppas att han inte hade ångest över döden. och alltid värst när personer går i ”förtid”.

  Gillad av 1 person

 5. Kändes först inte helt rätt att trycka ”Gilla”, men det du skriver var så fint så då kände jag att ”Gilla” kändes rätt. Demens är en hemsk sjukdom. Möter och tar hand om många i mitt arbete som sjuksköterska. Demensdiagnosen kan ju ha så många uttryck och fortskrida på olika sätt. Många gånger säger man ju att det är en anhörigsjukdom lika mycket. Att stå bredvid som anhörig och/ellert att vårda en sjuk anhörig är ingen lätt uppgift. Livet är orättvist.
  Beklagar verkligen sorgen.

  Gillad av 1 person

  1. Tack!
   Helt okej att gilla, att det inte är själva sorgen ni gillar förstår jag så väl!
   Demens är verkligen en hemsk sjukdom och som du skriver ofta de anhörigas sjukdom, med tiden försjunker ju de flesta drabbade in i en dimmig glömska. Innan dess kan det dock vara hemskt med mycket ångest.
   Det är ju viktigt att även de anhöriga får stöd och avlastning de också – något många kommuner behöver bli bättre på (däribland min egen, även om tanken är god räcker det sällan på långa vägar).

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.