Som svampar ur jorden…

Att något ”växer upp som svampar ur jorden” är ett välanvänt uttryck (googla det så får ni se själva). Just nu fungerar uttrycket faktiskt väldigt väl på just… svamp!

Sista semesterdagen för den här gången har i stor utsträckning tillbringats utomhus (som sig bör). Vädret var lite mer välvilligt inställt till utevistelse än vad det var igår då regnet öste ner i princip hela dagen. För att spinna vidare på inledningen av inlägget så växer svamparna just nu upp som svampar ur jorden 😉 De senaste veckornas regnskurar börjar verkligen märkas av i skog och mark!

17 reaktioner till “Som svampar ur jorden…

  1. Här har det kommit några rejäla skurar och i går regnade det nästan hela dagen (även om just gårdagens regn säkert inte har hunnit gjort någon skillnad). Det märks direkt i skogarna. Vissa växter verkar ta allt i repris också. Såg att lupinerna och nyponblommorna blommar på sina håll. Jag antar att de blommar om i ren glädjeyra över regnet 😉

   Gilla

 1. Du hittade många svampar hos dig. Jag har lärt mig Gullhorn, den lilla gula spretiga, nyligen och knubbisen är någon slags sopp men mer än så vet jag inte. Den första fina svampen verkar väldigt uppskattad bland vissa kryp och kanske är det bäst att de får ha den för sig själva. I alla fall så länge du inte vet att den är ätlig. Den välkamouflerade var en festlig en 😀

  Gillad av 1 person

 2. Svampar är väldigt fina att titta på, på bild. Som t ex dina foton. Att äta svamp är däremot otänkbart för min del. Tycker tom att svamp stinker så här får ingen ta in svamp och/eller tillaga. Däremot har jag ibland vid tillfällen fotat svamp jag ser för att jag tycker den ser fin ut. Men dom fotona blir inte så fina som dina blir.
  Systern oh svågern däremot älskar svamp och brukar plocka mycket svamp. Hos dom liksom hos mig har det inte regnat. Så då de varit ute en heldag i skogen där det brukar vara svampställe så har de inte hittat en enda svamp.

  Gillad av 1 person

 3. Härliga bilder! Här är tyvärr fortfarande helt dött i skog och mark. Jag ska inte ge mig på att artbestämma den tydligen väldigt smakliga första svampen, men det lutar lite åt någon av trattskivlingarna – och de anses numer inte som matsvamp för oss. Ja, jag vet ju nu att du bara plockar kantareller … men ändå 🙂 Den kamouflerade kan vara en rutsopp, men foten stämmer inte riktigt … ”knubbisen” är en karljohan i alla fall, sedan gullhorn, precis som Ingrid skrev och den sista stora ser ut som en ung kungschampinjon på hatten, men då jag inte ser storlek, färg på skivor eller känner doften kan jag inte säga säkert. OM det är en sån så är det en av de godaste champinjonerna! 🙂
  Önskar dig en fin dag!

  Gillad av 1 person

  1. Ja någon modig svampplockare är jag inte, litar inte på mig själv – ha ha!
   Men ändå kul att få lära sig lite som de olika svamparna. Gullhorn visste jag (nästan) och gissa vem som lärt mig det… 🙂 🙂 Såg den hos Ingrid också.
   Det verkar vara väldigt olika med om det kommit regn eller inte, här har vi faktiskt fått en hel del den sista veckan eller så och nu börjar det märkas i markerna 🙂

   Gillad av 1 person

 4. Vilken fin samling du fick ihop. Första bilden är underbar. Ser ut som om svampen är belyst inifrån.
  Har inte sett svamp här än men eftersom det har regnat mycket de sista två dagarna blev det inga längre promenader heller. Gräsmattorna däremot blir gröna nu och det är underbart att se.

  Gillad av 1 person

   1. Min svampskola är väldigt enkel. Det är skivlingarna man måste vara idiotsäker på när man plockar dem. Soppar är inga problem, där handlar det bara om vad de smakar. Och att undvika djävulssoppen och eldsoppen, men de skiljer sig ganska ordentligt från andra soppar. Gallsoppen är ofarlig men gör skäl för namnet.

    /Skvitt

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.