Shopping med twist

Dagen som gått har varit varm – men inte i närheten av så varm som sommaren varit tidigare. Den mer ”humana” värmen i kombination med trevligt väder i övrigt ger mig energi och lust att göra saker – ni vet allt det där man inte orkade under värmeböljan!

Efter väl förrättat värv (?) gav vi oss iväg hemåt igen men någonstans på vägen fick vi för oss att fortsätta rakt fram istället för att svänga av – vilket ledde oss till det lilla samhället Forsbacka.

Forsbacka bruk

Väl i Forsbacka fick vi syn på en liten skylt där det stod industrimuseum eller något liknande. Givetvis måste vi undersöka vad det var och vi hamnade vid Forsbacka bruk, själva bruket såg vi inte mycket av men väl lite gamla industrimiljöer.

Där fanns också ett museum att gå runt i men till största delen var det så dåligt belyst att det inte gick att fotografera, men några foton fick jag med hem i alla fall.

Inne på museet hittade vi en skylt där det stod att det inte fanns någon personal på plats (skylten låg instoppad i en gammal ambulansvagn), personalen skulle man återfinna på fiket Labbis på andra sidan vägen. Och mycket riktigt fanns där ett fik på andra sidan vägen – allt stod vidöppet och vi travade in för att få oss en kopp kaffe. Men någon personal stod inte att finna där heller, faktum är att fiket framstod som det övergavs för sisådär 20 år sedan och att allt blivit stående kvar orört. I den gamla byggnaden fick vi ganska snabbt en sån där obehaglig känsla som att vistas i ett riktigt gammalt spökhus – fast det var mitt på ljusa dagen. Nu brukar jag förvisso inte vistas i gamla spökhus men jag kan tänka mig att det är så det känns. Vi blev inte långvariga i det huset vill jag lova.

Utanför vid och i Gavleån fanns en hel del konst, nu är jag ingen konstkännare eller ens konstintresserad men den här flotten fångade i alla fall mitt intresse!

Skum flotte

En gammal ruin hittade vi också, nu är den kanske inte så gammal som den kan se ut att vara men en ruin är det likafullt. Den gamla manufaktursmedjan har sett sina bästa dagar men förgyller sin plats där den står tycker jag nog!

På många sätt var detta ett av de mer märkliga ställen jag har besökt, kanske inte så mycket med anledning av husen utan mer på grund av den underliga stämning som rådde där. Näst intill folktomt var det också vilket väl spädde på den där märkliga känslan vi fick. Jag tror det var känslan av ”spökhus” från fiket som hängde med oss runt området 😉

Men, ingen kan ta ifrån Forsbacka att det är riktigt, riktigt vackert där! Utan känslan av övergivenhet skulle jag nog kunna gå där riktigt länge. Nu räckte inte tiden till det idag – det var ju ett helt oplanerat besökt. Just precis så kan det gå när jag är i färd med att handla gardiner 😉

Forsbacka

22 reaktioner till “Shopping med twist

  1. Nix, inte långt alls. Men gav mig iväg åt motsatt håll (mot Sandviken) mot vart du befinner dig.
   Tur att det är du som har ölen och sonen juicen 😉
   Hoppas ni har trevligt – vad står på agendan? Fängelsemuseet? Furuvik?

   Gilla

    1. Se där, jag prickade in schemat rätt bra 😉 I morgon ska det ju vara skapligt väder så Furuvik passar väl fint, där är vackert att gå runt och kika. Har ni varit ”längst ut” i bunkrarna och kikat? Det är väl 20-22 år sedan jag gick där men vill minnas att det var intressant.

     Gilla

     1. Ni har sett allt redan med andra ord – själv har jag väl varit till Furuvik 1-3 gånger – i livet 😉 Nåja, kanske 5-6 gånger är mer rättvisande.
      Ja bergochdalbana kan barnen åka själva – jag tillhör också dem som tittar på. Åkte dock något hiskeligt snurrande åk på Furuvik senast jag var där (kanske 12-13 år sedan), sen tillbringade jag resten av dagen på en parkbänk, illamående 😉

      Gilla

  1. Vet inte om det var så energikrävande (jo kanske den där läskiga känslan vi fick), det gick liksom av bara farten.
   Bilen verkar ha klarat sig, står på tork nu och får nog göra så i ett par dagar. Sen är den nog som ny igen 😉

   Gillad av 1 person

 1. Tänk vad inköp av nya gardiner kan medföra 🙂 Forsbacka bruk läggs härmed till på listan ”värt att besöka” 🙂
  Valbo köpcenter – där har jag faktiskt varit 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Ja, jag får nog sluta shoppa – det drar med sig så mycket annat 🙂
   Det var fint där men som skrivet märkligt, men det kanske var bara för denna dag. Kanske är ett helt ”normalt” ställe annars!
   Valbo är ett trevligt köpcentrum tycker jag, trevligare än de flesta i Uppsala så därför tar jag vägen om det ibland!

   Gillad av 1 person

 2. så kan det gå, man ska bara ha en grej och det slutar med mer. men med besöket på bruket var ju en ovanlig vändning för en shoppingdag!
  jo, flotten med hunden är ju fin!

  Gillad av 1 person

 3. Flotten med vovven är min favorit även om du tog jättefina bilder. Egendomligt att man kan få så dåliga vibbar på övergivna och gamla platser men det var absolut värt ett (oplanerat) besök. Hoppas det blev fint med de nya gardinerna.

  Gillad av 1 person

  1. Flotten stack ut en aning 😉
   Tack så mycket – det mesta ser lite snett och vint ut, det var inte så snett som det ser ut på fotona 😉
   Gardinerna har ännu inte kommit på plats, energin rann ut och denna dag har ägnats åt annat. Men i morgon kanske???

   Gillad av 1 person

 4. Spontanitet kan ge de mest underliga eller fantastiska upplevelserna. Det var verkligen en vackert belägen plats ni kom till men lite märkligt att all personal var som bortblåsta 😉 Det verkar i alla fall ha funnits en del sevärdheter i museet och ni kom hem med ännu ett kul minne 😀

  Gillad av 1 person

  1. Ett kul minne blev det – en liten ort inte alltför långt bort som jag helt missat! Sen var det lite udda med den där känslan av övergivenhet – nästan spöklikt – den kommer jag att minnas länge 😉

   Gillad av 1 person

 5. Roligt att hitta ett nytt besöksmål! Jag tror nog att jag skulle ha gillat övergivenheten, sånt ger mig lust att upptäcka mer. Såna där maskiner med kugghjul bara älskar jag, tack för det fotot! Gamla ruiner är du bra på att nosa upp, haha, jättefina bilder!

  Gillad av 1 person

  1. Har näsa för ruiner med andra ord 😉
   Ja det var kul att hitta – men stämningen där var som sagt lite läskig. Kan inte riktigt sätta fingret på det men det blev lite ”spöklikt” på något vis. Inte en trevlig känsla, snarare lite obehaglig. Men vackert var det!

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.