Skeppssättningar i Gålrum

I lördags tog vi en tur runt ön (en av många turer) och besökte bland annat de gamla skeppssättningarna i Gålrum. Här passerade vi också på fredagen men då valde vi att inte stanna till vid skeppssättningarna, sånt är roligare om sonen är med!

Vid gravfältet i Gålrum finns det ett 100-tal gravar varav sju skeppssättningar som samtliga ”seglar” i nord-sydlig riktning. Här finns också en massa rösen och en bildsten, den senare från 700-talet och enligt vad som anges är den ditflyttad och hör ursprungligen inte hemma här i Gålrum.

Bildsten

På den här bildstenen sägs man kunna se ett skepp med rutat segel (svagt), jag ser det inte får jag erkänna (ärligt talat vet jag inte ens om jag tittar på rätt sida av stenen – ha ha). Det jag lärde mig under dagen är att fram till 40-talet kunde man ofta se tydligt vad bildstenarna föreställde men sen har mänskligheten lyckats försura världen. Regnet – som numera är betydligt surare än förr – fräter effektivt bort motiven på bildstenarna. Vad vi kan åstadkomma vi människor!

På Gotland finns ungefär 350 skeppssättningar varav sju alltså återfinns här vid Gålrum. Röset ni ser på fotot tillhör ett av de större rösena som finns på ön. Det var också här jag hittade salmbären som får vara med på bild ytterligare en gång 😉

 

6 reaktioner till “Skeppssättningar i Gålrum

 1. Fina bilder från en spännande plats … jag blir alltid så nyfiken på hur det såg ut då – på den tiden när dessa skeppssättningar kom till. Vilka var människorna? Ja, jag vet – det är sånt man bara kan spekulera om. 🙂

  Gillad av 1 person

 2. Man kan inte bli annat än imponerad av dåtidens människor som flyttade omkring på stora stenar och placerade dem i formationer. Jag satt ett tag och letade efter skeppet men det måste nog någon peka ut för att jag ska ha en chans att se det 😉 Men jag är tydligen i gott sällskap med min oförmåga att se det 🙂
  Kram

  Gilla

  1. Ett hiskeligt jobb de lade ner på att begrava sina nära och kära.
   Tror jag enklast kan beskriva skeppet utifrån bilden där tallen växt upp, stenen närmast kameran är fören (eller aktern för all del) sen går skeppssidorna ut i en svag böj åt vardera håll för att sedan stråla samman i nästa för-/aktersten. På så sätt bildas ett ”skepp” och inuti skeppet ligger någon begravd (en per skepp är vanligast vad jag förstår).
   Man skulle nog behöva ett foto från en drönare för att riktigt se skeppskonstruktionerna tror jag 🙂

   Gillad av 1 person

  1. Du kan nog lugnt ha dem på filen (tror jag, nu ska jag inte lova för mycket). Jag tror det är salmbär eller blåhallon som de också kallas – det är de som den berömda samlbärssylten görs av (som serveras till saffranspannkakan)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.