Sista Gotlandsdagen

Så har sista Gotlandsdagen passerat och vi har landat hemma och sovit några timmar, en trött kväll är att vänta då vi inte kom hem förrän vid 04-tiden och sömnen har blivit därefter. Gårdagen tillbringades mest nere i Visby efter det att vi lämnat lägenheten. Tiden gick rysligt fort ändå, medeltidsveckan hade ju tagit sin början och kommersen var i full gång!

Söndagen var, som på många andra håll, varm även i Visby. Värmen var dock av den trevligare sorten, inte så hög luftfuktighet och friska vindar gjorde den uthärdlig – riktigt skön rentav! Tur var väl det så mycket folk som det var innanför murarna och hade det varit värme av den kalibern som det var i början på veckan hade nog många varit rejält irriterade.

På väg

Vi lyckades missa alla former av invigningsceremonier, eller snarare, vi lyckades undvika dem och den trängsel det innebar. Trängseln inne på marknaden var fullt tillräcklig och det var inte bara en gång vi smet utanför murarna och satte oss vid strandkanten för att undslippa trängseln! Men, lite kul var det att besöka en marknad av lite annorlunda slag!

Många kom ”pyntade” i allehanda maskeradkostymer – det fanns nästan lika många tolkningar av vad som är medeltida som det var personer på marknaden. Jag kunde nog identifiera allt från stenåldersutstyrslar till fina damer från 1800-talet eller så – blandad med oss nutida människor då, eller ska vi kanske bara kallas ”de som inte gick all-in”. Nu är jag ju lite feg när det gäller att fota människor så ni får använda fantasin för att föreställa er mångfalden!

Som tur är finns det små undanskymda ställen där man kan hämta andan också, små hörn av innerstaden som nästan var folktomma. Efter ett antal timmar på marknaden var dessa ställen sköna andningshål!

Rotverk

Dagen som är ägnas åt att – i sakta mak – ta reda på allt efter resan. Kroppen och knoppen känns rejält sega av utebliven sömn men jag gissar att sånt har ordnat upp sig redan till morgondagen. Kanske jag orkar gå igenom lite foton till kvällen – kanske orkar jag inte. Jag tar det som det kommer och förr eller senare dyker det upp fler foton från vår lilla Gotlandsturné 😉

17 reaktioner till “Sista Gotlandsdagen

  1. Ha ha… ja vi diskuterade också det faktiskt 😉 Särskilt många hämtpizzor var det faktiskt – men som sonen sa, bröd med pålägg fanns det faktiskt då också 😉
   Jag tyckte också att påfallande många hade medeltidskläder i kombo med typ rosa, glittriga joggingskor eller så… inte helt tidsenligt!

   Gillad av 1 person

 1. Vad mycket roligt det fanns till salu på marknaden. Jättefina bilder, jag gillar speciellt dem på hjälmarna och maskerna. En gång för länge sen var vi på Gotland med barnen och hamnade då på tornerspelen av en slump. Kan inte minnas att det var trångt men det har säkert blivit värre och värre. Roligt var det i alla fall med alla som var utklädda och kampen.

  Kan förstår att ni är trötta och det där med bilder, det hinns ju med, de springer inte bort.

  Gillad av 1 person

  1. Nej bilderna finns kvar i arkivet – de kommer när de kommer 🙂
   Tornerspelen pågår (nu i alla fall) hela sommaren och inte enbart i samband med medeltidsveckan även om det naturligtvis är mer av den varan också då. Vi lyckades missa dem i år också 🙂 Man kan inte pricka in allt!

   Gilla

 2. Massor med prylar att handla för den hugade … de kanderade äpplena ser goda ut, men jag antar att priset var väl tilltaget 🙂 Fina bilder! Ser fram emot ännu fler, men det får du visa när du vilat dig lite 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Jo du, prylar fanns det gott om 🙂
   Priserna på mat var förvånansvärt låga faktiskt, nu vet jag inte vad just äpplena kostade men man fick t.ex. ett ”halvmeters” grillspett med valfritt kött (nöt, fläsk eller kyckling) med bröd och tillbehör för 80 kronor eller en falafelrulle för 65 kronor – eller pannkaksbuffé ”ät så mycket du orkar” för 90 kronor. Kan inte riktigt klaga på de priserna tycker jag.
   Kul med en marknad där det ”vanliga” krafset lyste med sin frånvaro, du vet det där som är samma överallt. Mycket hantverk var det här, jag gissar att de flesta ”knallarna” har just det här gamla som sitt stora intresse. Sonen handlade lite vikingakläder från en kvinna som sitter hela vintern och syr (hon hade dessutom en make som var en riktigt bra försäljare 🙂 ).

   Gillad av 1 person

   1. Ja, men det låter som bra priser 🙂 Jag gillar inte marknader med ”krafs”, men den här typen är helt OK 🙂 Kul att sonen köpte sig lite vikingakläder – inget för dig, eller?

    Gillad av 1 person

 3. Precis så ser det ut på alla medeltidsmarknader och jag missade det i år. Å andra sidan kommer man hem med samma bilder år efter år 😀 Älskar sista bilden. Helt otroligt förvridna rötter. Där har vi där igen… naturen är fantastisk.

  Gillad av 1 person

  1. Japp, naturen är fantastisk 🙂 Det är vi helt ense om!
   Det var mitt första besök på en medeltidsmarknad – kul med lite annat än vanligt ”marknadskrafs”, sånt såg jag faktiskt inget alls av. Mycket var ju riktigt fint hantverk faktiskt!

   Gillad av 1 person

 4. Kul med allt som ordnas och det är verkligen en rolig och annorlunda marknad. Jag skulle också gärna ha tittat en stund och sedan dragit mig undan till lugnare platser. Skönt att hettat övergick till en skönare sommarvärme 😀

  Gillad av 1 person

  1. Ja den var annorlunda och utan allt ”krafs” som normalt sett finns på marknader.
   Lite andrum skadar aldrig men värmen ska visst återvända dessvärre. Men det var visst ganska kortvarigt och nu är vi ju vana 🙂

   Gillad av 1 person

  1. Det fanns verkligen mycket att se men jag rekommenderar nog att man går dit lite senare – inte första dagen och just när allt öppnar, fasiken vad med folk. Det glesades ur senare på dagen tack och lov men fortfarande mycket, antar att det lugnar sig senare under veckan.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.