Naturreservat Jungfrun

I fredags gav vi oss iväg till Lickershamn för att beundra Gotlands högsta rauk – Jungfrun. Namnet har rauken fått från en gammal sägen – om olycklig kärlek givetvis. Du kan läsa mer om det om du förstorar fotot här nedanför!

Info jungfrun

Rauken Jungfrun står på en hög klint och fallhöjden från klinten den står på är sisådär 20-25 meter så det gäller att hålla reda på vart man sätter fötterna – och på barnen. Kommer man inte ihåg det senare (gud förbjude) så finns det små påminnelser här och där!

Varning

Men utsikten från klinten är magnifik och tål att beundras. Stigen upp till klinten var ganska lättvandrad och väl värd att ge sig uppför. Med facit i handen kan jag säga att den utsikten hade varit värd en riktigt jobbig stig upp också – men nu slapp vi det!

Som ni ser här nedanför så stupar det brant neråt – rättare sagt, det stupar rakt neråt. Stupen är inte utmärkta så det gäller att ha lite koll på läget och fundera över hur mycket man vågar – eller vill – tänja på gränserna!

Och nog är hon värd att beundra både nära och på håll! Jungfrun är magnifik där hon höjer sig över havet!

Rauk Jungfrun

Ett tips från oss är att om du är på Gotland – packa en fikakorg, åk ut till Lickershamn och knalla uppför klinten. Slå dig ner på en filt och NJUT! För dig som inte är mätt på raukar efter det så finns ett litet, men vackert, raukområde på lägre höjd också. Dit gick inte vi då vi kände att vår raukkvot för dagen var uppfylld!

14 reaktioner till “Naturreservat Jungfrun

 1. Den såg ju kul ut, på den sista stora bilden ser jag tydligt en pudel med hög svansföring! men annars, höjder är läskiga om det är branter. jag skulle nog hålla mig på ett säkerhetsavstånd på minst tio meter!

  Gillad av 1 person

  1. Man kan se en hel massa i raukarna – och det ändras bara man förflyttar sig en liten bit! Fascinerande är vad de är 🙂
   Jag är höjdrädd och undviker branter om jag kan, men att stå där och beundra utsikten – med ett lite lagom säkerhetsavstånd till stupet – är riktigt ljuvligt!

   Gilla

 2. Platsen är verkligen vacker och dina bilder är sååå fina 🙂 Men jag kände mest skräck när vi vandrade omkring där uppe. Vi hade två upptäcktsivriga ungar i värsta springåldern med oss och jag önskade att jag hade haft koppel på dem, som jag hade på hunden. Men när vi väl kom ner därifrån igen kunde jag njuta av det jag såg. Det är ju faktiskt vackert från den nivån också om än inte riktigt samma utsikt 😀

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Ha ha… jag hade inte velat vara där med springiga barn 😉 Sambon hade fullt sjå att hålla ordning på mig när jag fotade – nåja, jag vet att han är rädd om mig nu i alla fall 🙂
   Det var riktigt vackert där, en av de vackrare platserna på Gotland faktiskt.

   Gillad av 1 person

 3. Kul att du gillar Lickershamn och Jungfrun-vandringen. Ha ha. Jag känner ju igen ”mina egna foton” som jag la in i veckan på bloggen.
  Vi kom med färjan 3 augusti. Då förstår du hur varmt och tufft vi hade det även i Visby med att plocka upp allt. Från en skånsk bastu till en ö-bastu. Både frysen och kylskåpet gick sönder och vi fick köpa nytt efter två dagar. 😦
  Men jag vill inte ha en regnig sommar i år. För nu vill jag åka på många äventyr. Du har gett mig några bra tips här.

  Gillad av 1 person

  1. Ja det är fint där som på många andra håll på ön. Vi var med andra ord där när ni anlände till ön med flyttlasset 🙂 Så jo… vi förstår att ni hade det rysligt varmt när ni packade upp!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.