Lördag på rull

Ännu en dag med riktigt skapligt väder (med skapligt avses lite svalare än tidigare, ”bara” 28-29 grader och lite vind) och vi gav oss ut på tur igen. Den här gången gick turen inledningsvis mot öster till skeppsättningarna i Gålrum och sedan mot öster och skepssättningarna i Gnisvärde. Massor med sten på agendan med andra ord!

Bjuder på ett foto från en av skeppsättningarna i Gnisvärde, fler stenfoton blir det inte idag – men väl en annan dag!

Skeppssättning Gnisvärd

Stenhögar i all ära men med en vecka avklarad här på ön så börjar det kännas en aning tjatigt med stenar och raukar. Jag fokuserar med andra ord på lite annat idag men här ovanför ser ni i alla fall Gotlands största skeppssättning som återfinns i Gnisvärde (Tofta).

De östra delarna av ön verkar ha lidit mer av torkan än de västra delarna, här i Visbytrakten och söderöver längs kusten kan man ändå se lite grönt. Men österöver är det mest bara brunt och bränt överallt. Jag undrar om markerna hinner återhämta sig något alls innan hösten gör entré, för djurens skull hoppas jag att de gör det för betet lyser verkligen med sin frånvaro. Här ser ni ett exempel på hur hårt torkan har drabbat växtligheten – ett äppelträd i en fårhage, helt utan några som helst blad! Och jag erkänner direkt att det blev fler stenfoton än jag räknat med – i bakgrunden ser ni ett gigantiskt röse 😉

Äpplen

Men, det finns växter som uppenbarligen inte har något emot torkan. Salmbären (eller Blåhallonen) verkar tillhöra den kategorin. För nog ser väl bären ganska välmående ut trots torkan – de växer faktiskt alldeles i närheten av äppelträdet ni ser här ovanför så de bör ju inte ha fått ta del av särskilt mycket mer regn! Nu vet jag förvisso inte hur ett välmående salmbär ser ut men jag kan tänka mig att det är något i den här stilen.

Salmbär

Efter besöket i Gålrum rullade vi tillbaka västerut över ön och landade vid Gnisvärde som lägligt nog ligger vid Tofta. Efter en god middag i Gnisvärde blev det med andra ord en tur ner till stranden för en stunds skrotande och plaskande i badvattnet. Idag blåste det rätt rejält så stränderna var täcka med tång vilket är lite ”så där” men vattnet var skönt och svalkade lite i alla fall.

Tanken var att vi skulle ge oss ner till innerstaden nu i kväll och kika lite när Medeltidsveckan så smått drar igång men riktigt så långt räckte inte energin. Ett rejält åskväder seglade också in över Visby på kvällskvisten vilket inte direkt ökade på lusten att ge oss ut. Det blev i stället en lugn och avkopplande kväll i lägenheten, att börja packa lite var också på sin plats för i morgon förmiddag ska vi lämna plats för nästa hyresgäst här i lägenheten.

Avslutar inlägget med den här tallen som växer precis invid skeppssättningen ni ser överst i inlägget. Omgärdat av tre stora skeppssättningar ser det ut att ha färgats av sin omgivning – för visst ser det väl ut som om det försöker efterlikna ett skepp det också?

Märklig tall

10 reaktioner till “Lördag på rull

 1. Ni har hunnit se mycket under Gotlandsvistelsen.
  Tång använde skärgårdsbefolkningen att odla potatis i. Ska visst fungera alldeles utmärkt utan minsta lilla jord.
  Här har varit omväxlande mulet och soligt idag. 30 grader och stillastående luft.
  Välkomna åter till fastlandet

  Gillad av 1 person

  1. Jo det har vi gjort trots det tryckande vädret. Men nu är det ”lättare” luft och det går att andas igen – skönt. I kväll går båten och vi landar hemma någon gång i natt – både skönt och tråkigt 🙂

   Gillad av 1 person

 2. Kul att fota lite annat än stenar … man blir lite mätt när man går omkring och motiven liksom upprepar sig. Däremot tycker jag inte du visat för mycket på bloggen! Jag gillar ju att skrota rund bland gamla fornminnen själv 🙂 Har aldrig smakat salmbär – inte salmbärssylt heller för den delen. Blåhallonen ska ju finnas även här, men jag har aldrig sett dem vad jag vet.
  Så fort en vecka går … välkomna till fastlandet igen!

  Gillad av 1 person

  1. Visst blir man det och man känner sig lite tjatig – man får blanda upp det lite med annat också 🙂 Det kommer fler stenfoton med andra ord.
   Jo jag har provat salmbärssylt här på Gotland – smakade väl mest som hallonsylt, kanske lite syrligare men bären hade jag inte sett förut (såvitt jag vet).
   En dag kvar på ön – båten går först ikväll. Sen är vi tillbaka på fastlandet – både skönt och lite tråkigt, precis som det ska vara med andra ord.

   Gillad av 1 person

 3. Det är roligt med stenformationer i olika former men visst förstår jag att du längtar efter annat också. Du hittade ju precis det också. Salmbären blir jag väldigt nyfiken på. Jag antar att de är ätliga men hur smakar de? Vågade du smaka? Drottningsylt på ett enda bär låter inte helt fel 😀
  Det där skrotandet och plaskandet lät väldigt skönt i värmen 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Jag smakade inte på de bären, de växte invid vägen och var väl inte de fräschaste. Har dock provat salmbärssylt och det smakar som hallonsylt ungefär – kanske lite ”mustigare” (det sägs vara en blandning i smak av hallon och björnbär).
   Ja det var skönt med lite plaskande – att kyla ner sig är inte så dumt när det är varmt!

   Gillad av 1 person

 4. Vi var en vecka på Gotland för 10 år sedan och då körde vi totalt 90 mil kors och tvärs över hela öjn. Fick med mig en trasmatta av fårskinn hem kommer jag ihåg och massor av bilder på sten i olika formationer. 😆

  Gillad av 1 person

 5. Tack för länken. 🙂 Det var STENkul att läsa. Men om man ”gräver” runt så finns det även mycket annat på ön. Men jag känner igen dina ord från våra tidigare semestrar här. Då när vi åkte de ”vanliga” vägarna under en veckas vistelse.
  Tack för namnet på bären. Vi såg väldigt många sådana ”blåbär” under hösten och visste inte namnet på dem.
  Kram Bosse som ska bo på Fårö i nästa vecka. Hoppas det inte finns en massa sten och raukar där. 😉

  Gillad av 1 person

  1. Nja, jag förmodar att du hittat både sten och raukar på Fårö 🙂
   Vi for nog både ”allfarvägarna” och ”irrvägarna” på våra turer runt ön. Ett tips till sensommaren är den arkeologiska utgrävningen i Buttle (för övrigt kanske de gräver nu på vårkanten också när jag tänker efter). Kul att se dem jobba och leta efter vad de nu letar efter!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.