Lergravsvikens naturreservat

I tisdags for vi runt en del på de norra delarna av Gotland som jag nämnt tidigare. Många stopp blev det under resans gång, både korta och långa. Av det längre slaget var stoppet i Lergrav och i Lergravsvikens naturreservat. Trots värmen kunde vi inte låta bli att strosa runt i raukområdet och njuta av både raukar och utsikt.

Lergravsviken info

Lergrav hittar du på Gotlands nordöstra kust, ett ganska stort raukområde med mängder av raukar. Mest känd är antagligen Lergravsporten som du kan se här.

Men nog fanns det gott om andra raukar att beundra också! Nu är naturreservatet så pass stort och värmen var så påtaglig så vi orkade inte riktigt runt hela området, vi skulle ju orka med lite annat under dagen också 😉

Utsikten från raukområdet, som ni sett prov på förut, går inte av för hackor. Där kan man slå sig ner och njuta en ganska lång stund – vilket vi också gjorde. En fikapaus i den miljön är sannerligen inte fel!

I delar av reservatet har man tidigare brutit kalk (tur de inte snodde raukarna) och som en kvarleva från den tiden tornar en gammal kalkugn upp sig längst ut i ena kanten av naturreservatet.

En gammal ugn

Här i Lergravsviken är det tydligen också dåligt med mobiltäckningen, därav telefonträdet som ni sett tidigare. Här utlovas ”två pluppar” och någon har också varit vänlig nog att ställa dit både bord och stol för den som är sugen på en pratstund i telefon – varför man nu skulle få lust med det i en sådan här miljö. Det finns sannerligen annat att roa sig med än att prata i telefonen!

Telefonträd

11 reaktioner till “Lergravsvikens naturreservat

 1. Jag gillar raukar. De sätter igång fantasin och man kan se massor av olika figurer i formationerna 🙂 Med den utsikten blir det en ännu bättre upplevelse, men raukar brukar iofs ligga nära havet så fin utsikt hör nog till 😉 På bilderna syns inget av besvären med hetta. De är bara inbjudande för oss som inte behövde svettas där 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Raukar är lite fantasieggande men just nu tror jag att jag sett för många av den varan 🙂 Utsikten var fantastisk, där hade vi kunnat sitta länge – om vi hittat skugga!

   Gilla

 2. Haha, det är som i mobilernas första år. Var man utanför tättbebyggt område fick man ofta gå upp på höjder för att få kunna nå omvärlden! Tack och lov så har det blivit mycket bättre nu!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.