På tur i värmen

Värmen håller i sig och man orkar ju därefter – nästan ingenting. Att åka runt i vår bil med AC:n på är nog det mest behagliga att roa sig med, men så kul är det inte – man vill ju stanna och kika på både det ena och det andra. Och det gör man – och då blir man trött 🙂

Idag gav vi oss iväg norrut med siktet inställt på Furillen men det visade sig ganska snart att det var vägen dit som var målet – inte målet i sig. Precis som det brukar vara när vi är ute och far med andra ord. Inledningsvis stannade vi vid ett bronsåldersröse i Kauparve, mitt ute i skogarna på norra Gotland. Där står vi i vår ensamhet när en familj klädd för bad travar förbi och hälsar glatt. Nyfikna som vi är smög vi efter – inte för att vi hittade familjen (kanske tur det, de hade ju kunnat börja fundera) men vi hittade något annat som möjligen kan förklara familjens klädsel. Men man behöver nog veta vart smygvägarna till det badet är för det var rejält inhägnat av förklarliga skäl!

Kalkbrott

Foton från bronsåldersröset kommer vid annat tillfälle. När vi irrat klart i skogarna gav vi oss vidare mot Furillen men då hamnade vi istället i Lergrav där vi stannade för att fika. Här finns – förutom ett jättemysigt fik i ett fiskeläge (som vi givetvis besökte) – ett stort raukfält. Dessutom bjuds det både på ett ”telefonträd med två pluppar” (vilket stämde, sambon provade) och en vidunderlig utsikt. Även härifrån kommer fler foton med tiden.

Telefonträd

Därifrån var det inte långt till Furillen men så långt komna på dagen så orkade vi helt enkelt inte stanna någon längre stund. Vi gick ner och doppade oss lite i vattnet och sen styrde vi kosan tillbaka mot Visby igen – ganska trötta och nöjda med dagen så långt.

vid furillen

Dagen avslutades med en middag hemma i lägenheten – sallad fick stå på menyn något varmare än så går det knappast att äta just nu. Att notera är att värmen börjar sätta sina spår – vätskeersättning går knappt att få tag på och ikväll noterade vi att butikernas hyllor med bordsvatten av olika slag gapar tomma. Så ser det ut på Gotland och så ser det förmodligen ut på många andra håll också!

Så mycket mer än så orkar man inte i den värme som råder men jag tänker nog ta mig en kvällspromenad i närområdet nu när det börjar kännas lite svalare!

14 reaktioner till “På tur i värmen

 1. Det är alltid trevligt att åka omkring och utforska ställen där man inte varit förut. Svalkade vattnet något?
  Min syster bröt nacken en gång på Gotland. Hon dök ner i vattnet……ingen skylt om fara för stora stenbumlingar. Hon bröt nacken. Hon var den andra personen som råkade ut för samma sak, från samma brygga. Hon var den första i världen som överlevde en sådan skada utan handikapp. Snälla, dyk inte ner i vattnet utan att ha kontrollerat botten!

  Gillad av 1 person

  1. Ingen risk att en badkruka som mig dyker i utan att ha kollat först (eller dyker alls för den delen). Här gås det i sakta…
   Jo då, det svalkade lite men vattnet var varmt så det var väl egentligen mest när man klev upp som det blev en svalkande effekt.
   Vilken tur din syster hade! Det kan ju gå riktigt illa!!!

   Gillad av 1 person

 2. jisses, badade ni i stenbrottet? verkar ju farligt.
  skylten med två pluppar var jul kul! vi kunde satt upp en vid vår vedbod när vi bodde på landet, ”kanske en plupp om du sträcker upp telefonen högt”. nä, det var liksom ingen täckning.

  Gillad av 1 person

  1. Nix, inte vi men andra. Jag tycker nog också det verkar farligt. Men vackert att se var det med det knallblå vattnet och lite överraskande att komma ut ur tät skog och se detta uppenbara sig framför fötterna på en!

   Gilla

 3. Man kan se ganska mycket från bilen också men det är klart att det är kul att ta sig ut till lite mer avsides belägna platser också, där inga bilar kommer fram. Så fint det var vid sten- eller kanske kalkbrottet. Det är nog många som lockas av bad där så staketet fyller nog en funktion. Kul med telefonträdet och skolbänken 😀
  Sallad låter perfekt som middag. Vätskeersättning kan du fixa själv. Du behöver bara vatten, salt och socker och proportionerna kan du googla. Jag tror att om man dricker mycket vatten och saltar extra på maten, kanske köper en chipspåse 😉 så räcker det långt 😀

  Gillad av 1 person

  1. Det är sant men man vill ju ut och kika – och fota 🙂 – också. Det är ett kalkbrott och det användes fortfarande, på andra sidan var maskinerna i full gång. Jag antar att de kör till Cementa i Slite sen. Men visst var det vackert och – är jag rätt säker på – inte till för att bada i även om några nu tyckte det!
   Vätskeersättningen jagade vi för sonens räkning – de ligger ju ute på ett öppet fält i den här värmen och då behövs det nog fyllas på av både det ena och det andra. Kompisen har redan blivit dålig, oklart om det är värmen eller något annat men han mår inte alls bra.
   Vi klarar oss nog – vi anstränger oss inte riktigt på samma sätt och dessutom – ägg med kaviar till frukost har nog fixat det mesta vi behöver 🙂

   Gilla

  1. 🙂 Tack!
   Jo visst har vi gjort en del men vi brukar vara betydligt mer i farten än vi är i den här värmen! Men kanske bra att vi lär oss att ta det lite lugnare också 🙂

   Gillad av 1 person

  1. Jaha, bor han där 🙂 Det hade jag ingen aning om, ute på halvön blev vi inte så långvariga. Vi tog ett snabbt dopp och begav oss iväg – just den dagen var det ungefär tio grader hetare än i hel…et där.
   Tack så mycket!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.