En strömlös ö

Idag fick vi se ett prov på hur sårbart vi byggt upp vårt samhälle, den som vill oss något illa behöver inte göra så mycket mer än att se till att vi blir utan el. Utan el stannar Sverige det är då ett som är säkert!

Vid niotiden i morse blev Gotland strömlöst efter ett rejält åsknedslag om jag förstått saken rätt. Det var inte helt enkelt att förstå saken alls eftersom allt – till och med mobildatanäten – slogs ut. Någon information gick inte att få på annat sätt än att gå ut i bilen och sätta sig för att slå på radion. Under de tre timmarna strömavbrottet pågick tog vi oss ut för att se vad vi kunde roa oss med, inte mycket alls visade det sig. Alla butiker var stängda, de kan vare sig ta betalat eller – i många fall – öppna och stänga dörrarna. Tanka bilen kunde vi inte heller roa oss med. Snabbt och mycket effektivt hade samhället stängts. Egentligen inte så konstigt eller märkvärdigt, ett kortare strömavbrott som det här klarar vi galant. Men sätter man det i ett lite större perspektiv så är det ett mycket effektivt – och förmodligen ganska enkelt – sätt att slå ut ett samhälle.

Fotot som följer är från igår men vädret har varit ungefär det samma här nu på förmiddagen – om än med lite mindre intensiva regnskurar.

Regnigt på Gotland

24 reaktioner till “En strömlös ö

  1. Jo då, varmt är det! Ja visst kan man bada utan el men inte när det åskar 😉 Fascineras mest över hur sårbara vi är – vi har byggt ett mycket, mycket sårbart samhälle!

   Gillad av 1 person

     1. Nix, ikväll hjälpte vi sonen att installera sig i sin lägenhet som han fick tillgång till i eftermiddags. Men nu börjar semestern på riktigt så från i morgon blir det bara roligheter 🙂

      Gillad av 1 person

 1. Nej, utan el finns det inte mycket som funkar. Tre timmar klarar sig nog de flesta ganska bra men om man inte vet hur länge det ska vara blir det nog en hel del oro. Kanske ett bra tillfälle att sova ut lite mer efter gårdagens vedermödor. Men nog är samhället sårbart och visst börjar funderingarna snurra vid ett sådant elavbrott.

  Gillad av 1 person

  1. Ja det är nog mest det som jag vill belysa, hur otroligt sårbart samhället är!
   Låg och lyssnade på både min ljudbok och regnet en stund på förmiddagen, slumrade nog till för jag vaknade av att det regnade in genom det öppna fönstret – på mig 😉 Uppfriskande – ha ha!

   Gillad av 1 person

 2. Tänkte på er när jag såg ovädret på regnradarn idag. Men visst är det hemskt hur otroligt sårbart samhället är. Hoppas strömmen är tillbaka nu och att åskan dragit vidare.

  Gilla

 3. Vårt samhälle är mycket sårbart och det verkar inte göras någon riskanalys av att samhället på bara några år blivit helt beroende av digitala och mobila lösningar. Brukar jämföra med andra världskriget, när Sverige var avspärrat, exporten och importen reducerades till 15-20% av vad den varit innan kriget, inget land skulle idag klara en sådan situation.

  Gillad av 1 person

  1. Nej blir det krig ligger vi risigt till. Det blev väldigt tydligt idag hur mycket som inte fungerar när elen slås ut – sårbart är bara förnamnet. Riskanalyserna lyser med sin frånvaro skulle jag tro.
   Det görs riskanalyser för allt på jobbet – minsta lilla förändring som egentligen inte genererar vare sig för- eller nackdelar ska analyseras – men att göra samhället kontantlöst, har det gjorts någon riskanalys på det tror du? 🙂

   Gillad av 1 person

  1. Ja det är sant – läskigt sant.
   Regn har det kommit i massor här – åska likaså. Igår var den mitt över oss, jäklar vad det dundrade på. Idag var den mer på avstånd – vid Ynge där elförsörjningen till hela ön finns 🙂
   Eftermiddagen och kvällen i kväll har det varit fint väder så vi klagar verkligen inte – det regn som kom behövdes verkligen!

   Gillad av 2 personer

 4. Ååh, får ni så mycket efterlängtat regn! Vi fick en kort åskskur på 5-10 minutrar i lördags, det var allt.

  Hmmm då har ni testat ett strömlöst samhälle, även om det inte var så långt. Man blir väldigt utsatt eller strandsatt, eller vad man nu ska kalla det. Tur att ni fick strömmen tillbaka så snart i alla fall, men visst är det något att fundera över. HUR kan man planera inför ett långvarigt strömlöst samhälle? När jag växte upp så hade vi vedspis som vi kunde laga mat på och även använda som värmekälla. Handla kunde vi också, öppnade butiksdörren med handkraft och kassaapparatens låda med pengar öppnades när man vevade på en vev! Osv. Ja, det är inte kul att tänka på så utsatta vi är!

  Gillad av 1 person

  1. Jo du, regnade massor gjorde det men förmodligen bara en bråkdel av vad som behövs.

   Ja vi är sårbara, ruskigt sårbara. Tror jag ägnar mig åt att semestra istället för att fundera på det nu 😉 Känns enklast så 🙂

   Gillad av 1 person

   1. Det tycker jag absolut du ska göra. Vi får hoppas att några kloka personer funderar på det och har vissa planer hur vi ska klara av det mest nödvändiga den dag det behövs, hemska tanke!

    Gillad av 1 person

    1. Dessvärre tror jag ingen riktigt tänker i de banorna (ingen som bestämmer och kan påverka i alla fall), som vanligt är vi väl alldeles lysande på att stoppa huvudet i sanden och tro att inget ska hända!

     Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.