Vasaborgen och slottsomgivningar

Värmen till trots styrde vi bilen mot Uppsala och Vasaborgen idag. Yngste svågern var här med barnen och vi tyckte vi behövde något förhoppningsvis lite svalkande att sysselsätta oss med. Lite svalkande blev det också, särskilt i källarvalven!

VasaborgenVasaborgen började byggas år 1549 av – som ni säkert kan gissa av namnet – Gustav Vasa. Borgen, eller slottet som det kanske var en gång, sägs ha ett eget spöke – Uppsala slottsspöke och detta sägs vara spöket efter Cecilia Vasa – en av Gustavs döttrar. Anledningen till att hon går igen ska vara att hon behandlats illa av hovet (vuxenmobbning?) efter det att hon förälskat sig i en tysk greve vilket tydligen inte var särskilt populärt.

Vasaborgen gick i stort sett om intet vid den stora stadsbranden 1702 och byggdes inte upp igen. I stället fraktades tegel och annat byggmaterial till Stockholm för återuppbyggnaden av det kungliga slottet som också det brunnit några år tidigare. Kvar i Uppsala blev det blott en jordhög men under mitten av 1900-talet började man gräva ut kullen och numera huserar Vasaborgen ett museum.

DomkyrkanBastion Gräsgård
Man kan genom att passera genom de tre våningarna ta sig ut på Bastions gräsgård, något som tidigare var kungens privata trädgård. Idag var där mest bara brunbränt gräs men trädgården ska tidigare ha bestått av bland annat en örtagård och ett litet badhus. Det är i den ”trädgården” jag stod när jag fotade fotot här ovanför.

Utsikten över bland annat Domkyrkan och Gunillaklockan (”kullen” som Gunillaklockan står på är också det en del av den gamla Vasaborgen) är magnifik från gräsgården, där skulle man – om det inte var hur varmt som helst i den gassande solen – kunna sitta länge och filosofera.

Insidan av borgen
Vi valde att inte gå någon guidad tur men fick ändå en föreläsning (historielektion) med regelrätt förhör innan vi släpptes loss och fick botanisera i museet bäst vi ville. Alla fastnade vi för olika saker – barnen tyckte så klart att fängelsehålorna var det mest intressanta.

Slottskanonerna
Som ni kan se på bilden med Gunillaklockan och Domkyrkan står det ett antal kanoner på slottsgården. Jag har inget egentligt intresse av gamla kanoner men just dessa finns det en historia kring. De renoverades för ett antal år sedan och för att göra det på rätt sätt krävdes någon som kunde smida på det sätt det gjordes förr – och då föll valet på sambons far som var smed av den gamla skolan. Idag kunde vi beundra hans hantverk!

Kanon

Fantastisk utsikt över Uppsala
Ståendes på ”slottskullen” har man en fantastisk utsikt över Uppsala. Dessvärre innehåller utsikten också alla fula (i min ögon är de fula i alla fall) hus som byggts på senare tid. Men kikar man mellan ”rätt” lövverk så kan man se staden som den såg ut förr – i vart fall delvis!

Utsikt

Alla historiska händelser och årtal som jag skrivit här får ni ta med en nypa salt, det är vad jag snappat upp under dagen och med tanke på hur trött hjärnan är i denna värme så kan det så klart ha blivit lite fel.

18 reaktioner till “Vasaborgen och slottsomgivningar

  1. Hi hi… en docka i krutrummet skrämde sonens flickvän rejält 😉
   Något kök såg jag inte till, enligt vad som sas låg det i de delar som inte längre finns.

   Gilla

 1. Visst är det härlig utsikt från slottet om man ser förbi alla byggkranar och förfulande nya hus. Älskar verkligen alla gamla hus i stan. Gillar att promenera runt domkyrkan och i Pelle Svanslös kvarter. Så fint! 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Ja det är fint där, synd bara att alla nybyggen ska va så jäkla fula. Man rörde sig en del i de kvarteren när man pluggade men numera blir det alltför sällan jag tar mig till de där kvarteren – lite synd faktiskt.

   Gilla

 2. Historielektionen gissar jag kom från sonen och det är ju alltid kul att få veta något om det man ser 🙂 Jag får nästan värmeslag bara av att läsa om utflykter men det är klart, källarvalven var nog sköna att vistas i. Kul att ni tar er iväg till intressanta utflyktsmål och tänk på att fylla på vätskenivåerna. Här bälgar jag i mig massor med vatten men hjärnan är lika slö för det 😉

  Gillad av 1 person

  1. Hjärnan blir ganska slö i värmen. Det spelar ingen roll att man dricker mycket för den delen, men man slipper väl uttorkning och annat elände så dricker gör jag ändå 🙂

   Nej, den här gången var det en som jobbade där som drog historielektionen. Sonen och flickvännen tyckte det var alldeles för ”modernt” (allt är ju relativt) men med tanke på att den ena fokuserar på bronsåldern och den andra på antiken så ja- då var väl det här modernt 😉

   Gillad av 1 person

 3. Underbart att jag inte behöver gå ut i hettan och ändå får se Vasaborgen. Både på ut- och insidan 😀 Vad kul att ni kunde beundra din sambos far hantverk. Det måste kännas speciellt. Tack för visningen och ha en trevlig, sval kväll!

  Gillad av 1 person

  1. Ja hettan börjar bli ganska dryg att hantera nu faktiskt.
   Hoppas på lite svalare väder under kommande vecka då jag tänker vara på resande fot då!
   Vassego 🙂 Kul att du hängde med. Lite extra kul när det är någon närstående som varit involverad på ett eller annat sätt!
   Tack det samma!

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.