Nostalgimuseum i Domarbo

Regler på museet

Efter fikabesöket vid Strömsbergs bruk tog vi oss vidare till Nostalgimuseet i Domarbo, ungefär en kilometer från bruket. Ett mycket speciellt museum med massvis med prylar från både nu och då – allt med den gemensamma nämnaren nostalgi! Det är bara att inse att detta kommer att bli ett långt inlägg! Detta trots att jag endast presenterar ett yttepyttelitet urval av allt som finns på detta udda museum. 

Tema gott och blandat

Fotoresan börjar i ”bagarstugan” där allehanda ting samlats och visas upp. Det var trångt om saligheten och det gällde inte bara i bagarstugan! Här har man i huvudsak samlat gamla köksattiraljer, maskiner (skrivmaskiner, telefoner osv) och lite allt möjligt annat!

Notera priset på Allas veckotidning här nedanför – 45 öre. Det var inte igår man fick en veckotidning för det priset 😉

Veckotidning

Tema kylarprydnader

Bilar fanns det gott om på detta museum, i allehanda färger och former och med en rejäl spridning över årsmodellerna. Just här fokuserar jag på kylarprydnader av olika slag och jag ber redan nu om ursäkt om någon av dem kan förefalla en aning ”vågad” 😉

Tema bilar

Som jag nämnde tidigare så fanns det gott om bilar här på Nostalgimuseet. Gamla bilar, nyare bilar, bussar, brandbilar, små bilar, stora bilar och andra bilar. Kylarprydnaderna här ovanför hör såklart hemma på några av de bilar som fanns på museet, kanske rent av på någon av de som finns med på mina foton här!

I dessa tider av torka och brandhärjad skog kan man inte låta bli att fokusera lite extra på denna gamla skönhet. Kanske hon inte skulle hålla måttet i dagens tekniksamhälle men vacker är hon inte desto mindre (fråga mig inte varför jag bestämde mig för att det är en ”hon”, det bara är så).

Tema dockor och leksaker

Dockor (de flesta i naturlig storlek och kanske inte att klassa som leksaker) och leksaker fanns det gott om. Just här är de lite större leksakerna avbildade men det fanns gott om leksaker (främst pojkleksaker som bilar men också en hel del dockor) i alla storlekar!

Tema kiosk och bensinmack

Vi fortsätter med ett nytt tema – gamla kiosker och bensinmackar. Det sista temat som jag valt ut från detta besök. Jag skulle förmodligen ha kunnat komma upp med en hel massa andra teman, men det tänker jag bespara dig. Håll nu tillgodo med det sista temat och håll ut – det är snart slut på det här mastodontinlägget också 😉

Ett slut till slut

Grattis till dig och bra jobbat om du orkat ta dig ända hit! Jag var i valet och kvalet om jag skulle dela upp inlägget eller inte – det blev inte. I vart fall nästan inte. Nostalgimuseet i Domarbo är väl värt ett besök. För 70 kronor i entréavgift får du en guidad visning runt museet, delvis av frun i huset och delvis av herrn i huset. Det som visas är deras stora intresse, att samla på nostalgiska saker av allehanda slag. Du kan med andra ord se fram emot guider som brinner för prylarna som visas.

Trots den stora, för att inte säga enorma, mängd foton jag lyckats klämma in i det här inlägget så är det bara en pytteliten bråkdel av allt som fanns att se. Så, är du intresserad av att se gamla prylar så kan jag helt klart rekommendera ett besök hit!

16 reaktioner till “Nostalgimuseum i Domarbo

 1. Ett jättetrevligt inlägg från ett lika trevligt museum. Jag tycker inte att det var ett för långt inlägg. Du har väl märkt att det blir långt hos mig också ganska ofta 😀 Jag tittade på bilderna och blev lite nostalgisk emellanåt. Såg en hushållsvåg t ex som påminner om den som jag har efter mina farföräldrar och burkar är alltid kul att se och känna igen. Mycket annat kul också. Jag tror att jag har läst ett inlägg om detta museum någon annanstans vid något tillfälle för även det kändes igen lite 😀

  Gillad av 1 person

  1. Du har inte läst det hos mig i alla fall – jag hade aldrig varit där innan 🙂
   Visst fanns det massor att se som väckte minnen, både äldre och nyare sådana.
   Det kändes väldigt långt men det är ju lite fotona som gör att det rent ”fysiskt” blir långt – så mycket text hade jag inte petat dit 🙂

   Gillad av 1 person

  1. Vassego!
   Jag har inte heller vetat om allt – har inte utforskat ”närmiljön” (nära kan vara ganska långt – ha ha) särskilt mycket förut. Men det är väl så det är, man utforskar världen men inte sina närmaste omgivningar, har dock bestämt mig för att ändra på det nu!

   Gilla

 2. Har en vän som helt säkert hade fastnat där i en vecka 😀 Hade inga problem med att ta mig igenom hela inlägget. Nostalgi när den är som bäst. Väldigt fina bilder och intressant!

  Gillad av 1 person

  1. Ha ha… ja sådana vänner har vi nog alla 🙂 Vi blev kvar där en god stund, svärmor och svärfar tyckte det var jättekul – vi också i och för sig 🙂

   Gillad av 1 person

 3. Förstår inte ur jag lyckats missa detta inlägg! Får nog skylla på värmen! Inte alls långt eller det minsta besvärligt att läsa från början till slut – bara ren njutning! Kul bilder med mycket att titta på!
  Jag älskar den här typen av museum! Motala Motormuseum kan rekommenderas, liksom Kornettgården, bägge i Östergötland 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Ha ha… sånt som händer 😉
   Ja sådana ställen är lite kul, tack för tipsen. Jag tror det får bli en bilsemester runt landet något år med stopp både här och där!

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.