Varmaste juli på 260 år

Varmaste juli på minst 260 år – det kunde jag läsa i Aftonbladet igår. Om det är sant eller inte har jag egentligen ingen aning om men jag kan i alla fall inte påminna mig något dylikt under min livstid. Jag är i alla fall glad för den relativa svalka och det regn som gårdagen bjöd på. Man får helt enkelt glädjas åt den lilla återhämtning som gavs och ladda om för en ny rekordvecka värmemässigt om jag får tro SMHI.

Allt är uppenbarligen relativt så också hur man upplever värmen, gårdagens 25 grader hade vilken sommar som helst klassats som en riktigt varm sommardag av mig. Igår tyckte jag det var en sval och behaglig sommardag, väl lämpad för en skogspromenad. Det är bara att konstatera att man vänjer sig vid det mesta, så även den värmebölja som parkerat över vårt avlånga land. Tur det kanske om det nu hittills bara varit en övning på vad som komma skall.

Björk

Veteax och baldersbrå

Äpplen

Trots att jag tyckte att insekterna var få under våren så tycks de ha gjort sitt jobb – vildapeln fullkomligt svämmar över av frukt och faktum är att det ser likadant ut i trädgården. Nu återstår det att se om de orkar hela vägen fram i torkan!

8 reaktioner till “Varmaste juli på 260 år

 1. men så är det. 25 är ju en het vanlig sommardag, men nu är det en sval, typ! det har varit en underbart sval natt och jag sov bra. men nu ska vi ut och röra på fläsket, en cykeltur väntar.

  Gillad av 1 person

  1. Ja vi ska iväg vi också – inte på cykel dock, lite för lång tur och ska dessutom ta med gamla svärmor och svärfar så det får bli bilen.

   Gilla

 2. Harmoniska bilder! Jag ser inte riktigt vad det är som står i röset under björken. Axen och baldersbrån gifter sig bra med varandra. Ett riktigt fruktår är det i år och nog verkar det som om de växer på och mognar. Vi har fem äppelträd så vi får varsko släkt och vänner, haha. Jag tyckte att gårdagen var kvalmig även om det inte var lika varmt inomhus som tidigare. Att det är så länge sen det var så här varmt så länge är anmärkningsvärt och nog hoppas man väl att det inte fortsätter så utan blir mer varierat även om det kan vara skönt med sol.

  Gillad av 1 person

  1. Tack!
   Under björken är det en ”jaktkoja” eller vad den kan kallas. Ganska fallfärdig som det ser ut.
   Ja märkligt nog verkar det bli mycket frukt, jag trodde inte det för jag tyckte det var så lite insekter när träden blommade men jag hade väl inte glasögonen på mig 🙂 Får se hur de klarar torkan framöver.
   Jag uppskattar också sol och har egentligen inte jättemycket emot värme men när man är i inlandet – långt ifrån både hav och sjö – blir värmen jobbig. Och när det blir så pass uppvärmt blir det svårt att sova också. Men idag verkar det hålla sig till rimliga temperaturer och det tunga, kvava från igår är borta så vi ska passa på att ta oss ut på en utflykt.

   Gilla

   1. Aha, ett litet jakttorn, de brukar annars vara högre. Visst är det så, är man nära vatten så går det an, då kan man svalka sig. Vi far till torpet i dag och där hoppar jag i ån, det ligger några minuter bort på cykel, precis vad min elaka axel klarar.

    Gillad av 1 person

    1. Björken var kanske lägre när det byggdes, det ser ju ut att ha varit med ett tag 🙂
     Låter härligt med ett dopp i ån – idag är dock värmen riktigt uthärdlig här hos oss i alla fall. Det blir värre i veckan tror jag!

     Gillad av 1 person

 3. Väldigt fina bilder, precis som det brukar vara hos dig 🙂 Den som ger mig mest är den med vetet och det som kanske är baldersbrå. Så milda och vackra färger i kombination.
  Visst vänjer vi oss vid värmen. Jag hade flera öppna fönster och en dörr öppen hela natten och när jag vaknade frös jag i de 22 grader som termometern visade. Jag stängde allt och tyckte att det var behagligt när termometern visade 24 grader 😉

  Gillad av 1 person

  1. Det är vackert med blommorna bland sädesaxen i åkrarna. Hade hoppats på både vallmo och blåklint också men inte på den åkern. Och jo, det är nog baldersbrå (tror jag, men just i det här fallet är jag hyfsat säker).
   Ja visst vänjer man sig. Idag har jag stundtals tyckt att det är lite småruggigt trots att temperaturen varit både 26 och 27 grader. Men lite blåst och så har jag hållit mig i skuggan av olika skäl och då kändes det lite småkyligt. Märkligt hur fort det kan gå!

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.