Fika vid Strömsbergs bruk

Idag for vi iväg till Strömsbergs bruk för en liten fikastund i det fria. Riktigt vackra miljöer att strosa runt i och med facit i hand vågar jag också påstå att fikabrödet var riktigt gott – om än lite dyrt. Å andra sidan betalar jag gärna när det är gott och dessutom kan intas i en vacker miljö!

Strömsbergs bruk

Brukets historia
Jag har kunnat läsa mig till att Wellam Wervier, som också ägde Västlands bruk (ännu ett utflyktsmål att åka till), fick ”bygglov”(eller privilegiebrev) att bygga Strömsbergs bruk år 1643. Verksamhet i olika form har pågått här fram till 1961 och under 1980-talet sålde Stora Kopparberg ut alla fastigheter. Husen är numera privatägda och industrilokalerna ägs av Stiftelsen Strömsbergs bruk.

Strömsbergs bruk sägs vara det enda bruk i Uppland där alla komponenter typiska för ett vallonbruk och för bruksmiljö under 1700- och 1800-talet ännu finns bevarade. Som jag nämnde ovan hade jag inte möjlighet att utforska bruket mer ingående idag men tro mig, det kommer jag att göra en annan dag 😉

Strömsberg

Vatten i Strömsberg

Strömsberg bro

Efter fikat i bruksparken gav vi oss vidare till ett ganska udda museum – nämligen Nostaligmuseet i Domarbo (som också hör till Strömsberg). Mer om det kommer i ett eget inlägg.

8 reaktioner till “Fika vid Strömsbergs bruk

  1. Här var det riktigt vackert – måste åka tillbaka och gå runt lite mer. Fantastiskt. Då ska jag se till att komma till Västlands bruk också!

   Gilla

  1. Det är ofta väldigt vackert i bruksmiljöer – så även här. Måste återvända och gå runt lite i dessa miljöer – med kameran så klart 🙂
   Jo du, det museumet var spännande – och annorlunda!

   Gillad av 1 person

 1. Där var vi för ett antal år sedan … väldigt fint! Tyvärr hade vi riktigt dåligt väder den dagen så några promenader i de fina omgivningarna blev det inte och Nostalgimuseet missade vi … nu fick jag plötsligt lust att åka tillbaka! 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Ja vädret är viktigt på sådana här ställen, inte kul att gå runt i regn.
   Nostalgimuseet är värt ett besök om man gillar gamla prylar – lite för mycket för mig men de andra var lite lyriska 🙂 Jag har bara lite svårt när det blir så trångt och så mycket!

   Gillad av 1 person

 2. Ni gör så många utflykter och det önskar jag att jag också hade energi att göra 🙂 Jag behöver någon som kommer med idéerna och drar med mig men det är ju faktiskt upp till mig själv om jag vill se mig omkring. Det får bli skärpning när hettan försvinner.
  Kul att få följa med till det fina bruksområdet. Att det är vackert syns redan nu, på de här bilderna, och det kommer säkert ännu fler vackra bilder 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Jag är nog en rastlös själ men har, precis som du, svårt att komma på utflyktsmål och att ta mig iväg. Men jag försöker och har ju faktiskt också hjälp med tänkandet – dock är han än sämre än mig på att ta sig iväg.
   Det tar sig dock och vi har kommit iväg på lite under sommaren.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.