Tillgänglighetsanpassat i reservatet

I onsdags for vi ju runt en del och hamnade slutligen vid Hälleskogsbrännans naturreservat, det första naturreservat jag sett som varit tillgänglighetsanpassat vilket jag nämnde i onsdagens inlägg. Jag får förmoda att det är Länsstyrelsen i Västmanlands län som ordnat med ramper och annat som underlättar för de med en funktionsnedsättning liksom för de som vill ta med sig barnvagnen upp till utsiktstornet.

Skylt Hälleskogsbrännan

Klicka på bilden så kan du läsa vad som står på skylten!

Längs rampen, som du kan se här nedanför, finns små ”rastplatser” i form av plattformar med sittplats för den som behöver sätta sig och vila en stund. Rampen är lång och lutar svagt uppåt (eller nedåt beroende på vilket håll du är på väg åt) så det kan kan vara bra att kunna sätta sig en stund om man inte är i så god form av någon anledning.

Ramp Hälleskogsbrännan

Här ser du hur rampen vindlar sig fram över det brända området. På sina håll finns också små trappor ned till marken och även här har man tänkt på dem som har en synnedsättning så trapporna är tydligt utmärkta med ”punkter” i avvikande färg och struktur så att ingen ska behöva kliva utanför rampen av misstag.

I slutet av rampen finns ett utsiktstorn i två våningar, detta torn har bara trappor men för den som inte kan – eller vill – klättra upp finns en utsiktsplattform nedanför tornet. På plattformen finns gott om sittplatser för den som vill pausa en stund och fascineras av utsikten över naturen som så sakteliga återhämtar sig efter den stora branden.

Uteklassrum

Här finns även ett ”uteklassrum” för föreläsningar och under detta finns både tillgänglighetsanpassade toaletter liksom en regn- och vindskyddad grillplats. Vill man inte grilla kan man alltid använda sittplatserna som skydd om det skulle börja regna. Sen kan väl jag, i dessa torkans tider, fundera lite över valet att bygga ett flertal grillplatser här ute i skogarna. Men å andra sidan är det ju bättre att folk använder dem än att någon får för sig att använda en engångsgrill här, men förhoppningsvis är folk kloka nog att följa det totala eldningsförbud som råder just nu.

Jag måste säga att det är imponerande vilket jobb som lagts ned för att göra platsen tillgänglig för alla, det underlättar ju helt klart även för oss som inte har några direkta funktionsnedsättningar. Att ta sig upp på Grävlingsberget utan att använda rampen skulle vara ett ganska stort projekt för som ni ser på fotot med rampen så är markerna inte särskilt lättillgängliga.

16 reaktioner till “Tillgänglighetsanpassat i reservatet

  1. Det var funktionellt och faktiskt snyggt – att det är påkostad får jag förmoda för de hade använt rejäla saker att bygga med. Riktigt bra gjort!

   Gilla

 1. Jag skulle tro att det både är välment och smart att ordna till det så fint. Många vill säkert åka dit för att se vad branden ställde till med. Det blir ett turistmål av katastrofen. Då är det klokt att fixa så att det går välordnat till. Jag tänker att det kan vara bäst för naturen att få hämta sig utan att bli nertrampad och för alla människor blir det bekvämare. Väldigt bra ordnat vad som än är orsaken 🙂

  Gillad av 1 person

 2. Verkligen imponerande anordnat för alla som vill se hur det ser ut – nu och hur naturen återhämtar sig under åren. Jag hade ett mindre brandhärjat skogsområde inte så långt ifrån här där vi bor – det följde jag och några naturintresserade vänner under flera år – väldigt intressant att se hur skogen undan för undan tog tillbaka det som försvunnit.

  Gillad av 1 person

  1. Ja det var imponerande att se. Naturen har en förmåga att ta igen det som försvunnit och vissa arter mår väl till och med riktigt bra (eller kräver rent av) en brand då och då.

   Gillad av 1 person

  1. Ja det är nog ganska unikt tror jag, i vart fall har jag inte sett något liknande på andra håll. Nu tror jag det är Länsstyrelsen som ”fixar” med naturreservat, det är nog de som stått för byggnationerna också.

   Gillad av 1 person

 3. Så bra! Har varit där i rullstol och det är toppen. Finns även en rullstolsanpassad stig ner till en sjö,med grillplats och bord med plats för rullstolar, i närheten.

  Gillad av 1 person

  1. Vad bra att du kunde ta dig upp dit i rullstol. Upp i själva tornet är det kanske knepigare men dit upp gick inte jag heller – är så höjdrädd 🙂
   Sjön missade jag, då fick jag en anledning att åka tillbaka 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.