Med hjälp av teknik och sociala medier

Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) forskar (bland annat) på vad som händer i naturen efter en stor skogsbrand, om hur vegetationen återhämtar sig och säkerligen en hel del annat. Till sin hjälp har de tekniska lösningar men de använder sig också av oss – allmänheten som vi så vackert kallas mellan varven.

Kamera

Den här så kallade time-lapsekameran hittar man vid Hälleskogsbrännan som vi besökte igår, det vill säga där den stora skogsbranden i Västmanland rasade sommaren 2014. Det hela resulterar vad jag tror i en sån video där allt ser ut att växa i en rasande fart. Mer om vad som sägs på den gula informationsskylten kan du läsa här (klicka på bilden för att förstora den);

Vegetationskamera

Men SLU vill också ha hjälp av allmänheten i sina forskningar. De har därför skapat ett stativ där du kan lägga i din mobiltelefon, stativet är fast och motivet är därmed givet. Sen vill SLU att den som fotat lägger upp bilden på sociala medier med taggen #Grävlingsberget och på så sätt kan de följa vegetationens utveckling med hjälp av oss som besöker naturreservatet.

Skylt Grävlingsberget

Själv la jag inte ut någon bild då min mobil inte passade i hållaren utan att jag pillade loss den ur skyddsskalet. Med tanke på att fallhöjden ner var ganska omfattande och det hade varit svårt att fiska upp den om jag tappade den så lät jag helt enkelt bli. Men förhoppningsvis får de hjälp av andra i sin forskning!

26 reaktioner till “Med hjälp av teknik och sociala medier

  1. 🙂
   Ett sätt bland många andra kan jag tro! Och uppenbarligen tillhör jag inte allmänheten – bra eller dåligt? Det vete tusan!

   Gilla

 1. det var riktigt fiffigt med fotohjälpen.
  visst är det förfärligt med alla skogsbränder nu. vi har lyckligtvis bara haft några mindre som klarats av med brandbilar, peppar, peppar. vi hade ett naturreservat som brann i våras, så vi tycker att det ska bli spännande att gå dit nästa vår, för då kommer det växter och insekter, som endast kommer efter bränder. så något gott för det med sig. men jag avstår nog hellre från dessa otäcka bränder.

  Gillad av 1 person

  1. Naturen mår ju inte nödvändigtvis dåligt av bränderna i förlängningen – som du är inne på är vissa arter beroende av bränderna. Men det är ju klart trevligare med de kontrollerade bränder som genomförs ibland (numera finns kanske inte någon anledning till kontrollerade bränder – det brinner ju ändå).

   Gilla

 2. ”Normala” skogsbränder hör till naturen, det gör att växter som annars inte kunnat växa för att träden skymmer solen börjar att gro. Men detta är helt annat än normala skogsbränder…

  Gillad av 1 person

  1. Så är det – men jag föredrar den kontrollerade varianten. Branden 2014 utanför Sala var ju helt enorm, det går liksom inte att förstå hur stor den var, inte ens när man är där för man ser inte slutet. Lika illa är det väl med vissa av dem som pågår just nu!

   Gillad av 1 person

 3. Sveriges lantbruksuniversitet forskar på många bra saker och ber ofta allmänheten om hjälp. Så tråkigt att du upplever att du inte tillhör allmänheten i det sammanhanget.

  Gillad av 1 person

  1. Ja det gör de – en smart idé tycker jag! Skojar mest – jag är nog allmänhet jag också, om än en allmänhet med ett besvärligt mobilfodral 🙂

   Gilla

    1. Ja de gör ju det – vilket för det mesta är bra… men jag såg mig krälandes i sotet och askan nedanför bergsknallen letandes efter min telefon – och inte hade jag kommit upp på bergsknallen igen heller 🙂

     Gilla

 4. Smart att komma på den idén att allmänheten 😀 kan hjälpa till med bilder. Väldigt mycket billigare än att sätta upp en videokamera.
  Hoppas att regnet vräker ner över hela landet snart. Nu har det blivit en enda katastrof.

  Gillad av 1 person

 5. Intressant att följa hur naturen ändras över tid efter en svår brand…
  Bränder behövs ju för vissa arter bland insekter, växter, och svampar, men så stora områden på en gång som 2014 och nu i år känns lite otäckt …

  Gillad av 1 person

  1. Visst är det intressant!
   Ja det är ju så, vissa växter blommar visst bara året efter en brand och jag tror att det gäller vissa insekter också (inte att de blommar så klart, men att de kläcks eller nått) så naturen behöver väl bränderna. Men jag föredrar den kontrollerade varianten – det som pågår nu är ju helt galet läskigt.

   Gillad av 1 person

  1. Visst är det! Ja just precis, på gott och ont. Jag brukar fundera lite på hur det skulle fungera här i världen om tekniken slogs ut… vi förlitar oss lite väl mycket på den kan jag nog tycka!

   Gillad av 1 person

 6. Bränderna som pågår nu är förfärliga för både djur och människor. Hur många vilda dör i lågorna? Ja, det kommer man kanske kunna uppskatta någon gång när alt lugnat ned sig.

  På Rapport igår berättade de om människorna som måste evakueras, en man de intervjuade hade 60 djur som skulle evakueras. Vilken skräckhistoria, att evakuera människor är nog ganska enkelt rent praktiskt, mentalt är det förstås svårt – och vart ska de ta vägen? Men att få med sig alla djuren på en gård, plus finna nytt ställe för dem!

  Skogsbränder i förlängningen är nog ingen nackdel för naturen, men som redan nämnts i kommentarsfältet är det förstås bättre med mer planerade och reglerade sådana.

  Gillad av 1 person

  1. Ja usch ja, de är förfärliga och tydligen mycket svårsläckta!
   Det fantastiska i det hela är hur folk ställer upp, när Salabranden pågick så vet jag att djur flyttades till andra gårdar som tog emot dem, bland annat flera gårdar här i mina trakter. Det är nog transporten som är det knepigaste!

   Gillad av 1 person

   1. Jo, omöjligt kan det inte vara, men ett jättearbete att flytta så många oroliga djur. Jag förmodar de är oroliga p.g.a brandlukten. Bra att det löser sig i alla fall. När nöden är som störst är de flesta människor väldigt hjälpsamma som väl är.

    Gillad av 1 person

 7. När något hemskt händer så är det ju ändå bra att chansen tas till att lära oss mer om följderna. Smart att be allmänheten om hjälp men jag kanske också skulle ha varit lite försiktig med min mobil 😉

  Gillad av 1 person

  1. Som jag skrev i någon kommentar tidigare så såg jag mig själv krypa runt på den sotiga marken letandes efter min mobil för att sedan inse att jag inte kunde ta mig upp igen 😉 Sånt vill jag helst undvika!
   Visst är det så, det är bra om vi kan dra nytta av det som hänt. Som det ser ut nu så drog vi (samhället) inte tillräckligt stor nytta av erfarenheten av en gigantisk brand – syftar lite på de bränder som pågår nu. Men, å andra sidan vet ju inte jag hur det sköts nu – kanske de gjort allt rätt och det ändå inte räcker.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.