Döda fall och gammal skogsbrand

Denna dag inleddes med lite pyssel här hemma, innan värmen blev alltför påfrestande hann jag städa av altanen och fixa lite smått och gott. Men, orken att göra sådant varar inte så länge. Redan vid 10-tiden blir det för varmt för att orka med några som helst fysiska ansträngningar. Efter en stunds funderande tog vi med oss både grannar och släkt och gav oss ut på tur – helt utan något egentligt mål.

Döda fallet

Först hamnade vi i Avesta där vi bland annat knallade ner till Döda fallen. Här har det en gång för länge sedan (typ för 7000 år sedan) funnits flera vattenfall men sedan Dalälven brutit en ny fåra har fallen Stora, Lilla och Södra helvetet torrlagts. Intressanta namn på de fallen må jag säga – jag får intrycket att de inte varit särskilt omtyckta 😉

Efter detta stod det mat på agendan och vi hamnade på ett ganska mysigt litet ställe – Restaurang Mythos – inne i centrala Avesta. Efter en stunds dividerande, och med tanke på alla skogsbränder som pågår överallt i vårt avlånga land, bestämde vi oss för att besöka Hälleskogsbrännans naturreservat beläget en bit ifrån t.ex. samhället Västerfärnebo. Det är en ganska skrämmande syn när vi åker mot det utsiktstorn som byggts upp – kilometer efter kilometer av bränd skog…

Alla som ens tänker tanken att använda en engångsgrill eller slänga ut en glödande cigarettfimp i den numera kruttorra naturen borde verkligen göra ett studiebesök till någon av de parker och reservat som byggts upp i detta område. Det borde rimligen väcka lite tankar på vad som kan inträffa om det börjar brinna i skogarna.

Hälleskogsbrännans naturreservat är något så ovanligt som ett tillgänglighetsanpassat naturreservat. Fram till utsiktstornet ni ser nedan leder en lång, mycket lång, ramp i anpassad lutning så att någon i rullstol relativt enkelt kan ta sig upp för egen maskin. Tornet i sig är dock endast försett med trappor men utsikten var slående även nedanför tornet. Handikappanpassade toaletter fanns det också både längs spången upp liksom vid parkeringen. En eloge till vilken myndighet som nu byggt allt detta!

Utsiktstorn

Men även om utsikten från tornet och utsiktsplatsen nedanför tornet var både fascinerande och skrämmande så såg vi också sådant som skrämde oss än mer att se…

Skogsbrand Öjesjön

… nämligen en rökpelare från en ny skogsbrand vid Öjesjön (en del av det gamla brandområdet många kilometer från där vi befann oss) som brutit ut under eftermiddagen. Just då, när vi stod och såg rökpelaren, beräknades 25 000 kvadratmeter skog brinna enligt media. Ytterligare två skogsbränder utbröt under eftermiddagen i närheten av Sala men de såg vi inte röken av. Vi tog en omväg därifrån för att inte hamna i vägen för några räddningsfordon eller liknande, jag gissar att det är tillräckligt många nyfikna i vägen ändå!

Lite nytt lärde jag mig också under resans gång som till exempel vilket trädslag som bäst står emot en skogsbrand – svaret hittar du här!

Kvällen avslutades sedan med en mjukglass och lite småprat här hemma i byn innan var och en pallrade sig hem till sitt – de flesta av oss för att försöka kyla ner en aning inomhus innan det är dags att krypa i säng!

12 reaktioner till “Döda fall och gammal skogsbrand

 1. Skönt att få vardagsmåsten avklarade på morgnarna 🙂 Intressanta besöksmål, men att ni orkade gå där i denna hetta! Skrämmande bilder som borde mana till eftertanke …

  Gillad av 1 person

  1. Ja det är det!
   Klart intressant och det gick bra – det mulnade på lite och vinden fläktade, rent av ganska skönt om man tog det i maklig takt. Det var ju ”bara” 29-30 grader just då (enligt bilen).
   Man kan tycka att sådant borde mana till eftertanke men… jag vet inte om det fungerar på alla!

   Gillad av 1 person

 2. Det var en blandning mellan fint, tänkvärt och allvarligt. Bra att göra brandområdet tillgängligt för många men tyvärr kanske inte de som behöver en tankeställare är de som i första hand tar sig dit och reflekterar.
  Undrar hur länge alla brandmär och övriga som hjälper till med brandbekämpning ska orka. De är verkligen värda all beundran och allt stöd de kan få.
  Uppe i Jämtland finns det också ett välkänt ”Döda fallet” som blev till efter Vildhussens härjningar, som ledde till ändrad vattenriktning.

  Gillad av 1 person

  1. Döda fallet (det var visst viktigt det där med falleT i Jämtland och falleN i Avesta 🙂 ) i Jämtland har jag faktiskt varit vid för många år sedan. Var på väg mellan Junsele och Bräcke (där min moster bodde då) och passerade där vilket föranledde ett besök.
   Jag tror det är bra att folk kan se men samtidigt verkar det inte hjälpa (nu är det så klart inte många som sett området men ändå…)

   Gilla

   1. Haha, det kom automatiskt med ett t på slutet så det är nog så det sägs där uppe 🙂
    Nu har det byggts rejäla träspångar, nästan som promenadgångar, över hela fallområdet och en snurrande scen där många teaterföreställningar ges. En riktig turistfälla men ganska trevligt att besöka.

    Gillad av 1 person

  1. Ja det är hemskt, fy sjutton vad de sliter där uppåt Härjedalen och Jämtland nu. De är helt klart beundransvärda.
   Dessvärre tror jag att många inte förstår – eller inte vill förstå snarare (de flesta är ju trots allt inte så korkade att de inte förstår) hur farligt det är att tända grillar eller annat i markerna nu.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.