Disagården

Jag hänger visst inte med i tiden längre, jag envisas fortfarande med att skriva om vad som hände i söndags. Lite annat har väl hänt här i livet också men mest jobbar jag, av någon anledning tycks allt hända på jobbet den här veckan och arbetsdagarna har blivit långa – men jag har ju något att se fram emot! Nedräkningen mot semestern har startat 🙂

Nåja, här kommer sista inlägget från söndagens tur till Ulva och Gamla Uppsala och det är just det senare som står på agendan (igen – Gamla Uppsala har ju varit med förut). Den här gången gjorde vi ett besök på Disagården som ligger invid Uppsala högar och Gamla Uppsala kyrka.

Skylt Disagården
Vid Disagårdens entré

Disagården är ett friluftsmuseum som drivs av Upplandsmuseet. En härligt vacker miljö att bara skrota runt i eller varför inte ta en fika i det lilla caféet som finns där. Just denna dag var husen öppna för besök och i varje hus hittade vi en mycket trevlig och kunnig guide, de flesta av dem var studenter som sommarjobbade som guider och som till vardags läser historia vid Uppsala universitet.

Till Disagården har hus och byggnader flyttats från olika delar av Uppland (om jag förstod det rätt kommer inga hus från något annat landskap men jag kan ha fel på den punkten). Många av dem väldigt fascinerande och vackra, helt klart värda att njuta av en stund. Här kommer ett litet urval av hus, många fler finns att skåda på plats!

Vill man nu inte kika på utsidan av husen så går det bra att kika på insidan av dem, fotona nedan kommer från ett och samma hus men det fanns massor att se även på andra håll.

Gillar man nu inte att beskåda hus eller gammal inredning så kan man alltid roa sig med att beskåda djur av gammaldags raser (djuren var inte gamla men raserna är det 🙂 ). Här finns både linderödssvin och dannemorahöns samt får som jag vare sig fotade eller minns namnet på.

Här blev vi kvar längre än vi tänkt, särskilt som vi inte alls tänkt åka hit. Nu är jag glad att vi gjorde det och trots alla avvägar vi hamnade på så hann vi ändå med det vi skulle – att handla lite. Men det var helt klart ett ekonomiskt val – vi hann ju inte handla så mycket med det här upplägget.

När vi kom hem efter denna späckade dag i högsommarvärme var det skönt att göra som storbonden gjorde förr om åren – att ställa stövlarna på ”bron” och lufta fötterna en aning 🙂

Husbondens stövlar
Storbondens storstövlar strategiskt placerade på ”bron” framför huset!

Med det återgår jag till att fortsätta min nedräkning mot semestern – nu återstår endast två dagar innan en lång, efterlängtad, välbehövlig och förhoppningsvis alldeles underbar vila tar sin början!

20 reaktioner till “Disagården

 1. Man önskar att väggarna kunde tala när man ser dessa gamla gårdar, oavsett om husen står på Skansen, i Gamla Uppsala eller här i Hälsingland där ett gamla Hälsingegårdar numera ingår i Världsarvet. 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Precis så är det! Och du har så rätt, det spelar ju ingen roll vart – det är historien som intresserar. Extra kul med de kunniga guiderna (trevliga dessutom) – de fick ju nästan väggarna att tala 🙂

   Gillad av 1 person

 2. Fina bilder på vackra gamla byggnader och djur (och stövlar) 😀 Allt verkar väldigt välskött och välbevarat. Det är roligt när allt gammalt sköts om med omsorg (det gäller även människor). Mysigt att vandra omkring där bland alla syn- och säkert också doftintryck. Väldigt vad många sevärdheter det finns vid högarna. Vi fastnade av någon anledning alltid där och sedan blev det inte mer (förutom att besöka de två barn som då bodde där).

  Gillad av 1 person

  1. Ha ha… nu låter du som min syster – hon pratade också om doften i husen. ”Det doftar gammalt” sa hon men i en positiv bemärkelse.
   Gården är bara ett stenkast från högarna, vill minnas att det fanns en gångstig ner dit från gravfältet.

   Gilla

  1. Tack så mycket!
   Där fanns mycket gammalt att se, vi missade nog massor men såg å andra sidan mycket så vi var nöjda ändå.

   Gilla

 3. jag som gillar gammalt och kultur tycker det är förträffligt med dom här inläggen. och som nyblivna friherrar typ, så kommer vi att ha lite tid för utflykter. så utflyktstips behövs.(om du kan tipsa om bra hotell också vore ju perfekt!) härliga bilder från husen gör att jag blir sugen på att åka dit ögonaböj, men vi har lite annat att styra med, tyvärr.
  veckan före semestern brukade alltid vara en seeeeeeg en! men du är där snart. hoppas att du får verkligen var ledig så att eposten och telefonsamtalen inte kommer till dig iaf.

  Gillad av 1 person

  1. Telefonen kommer att vara avslagen – mejlen kanske, observera kanske, jag kollar till någon gång men i övrigt ska jag nog hålla mig från jobbet.
   Det finns hur mycket som helst att se där. Nu bor jag sällan eller aldrig på hotell i den stan men Scandic som ligger mitt i centrum var helt okej för där bodde jag en natt i höstas. Förmodligen finns det bättre hotell än det men okej är gott nog 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.