Vackra Vägvårdan

Dagens promenad ledde mig till en stort bestånd av Vägvårda – eller Cikoria som den väl egentligen heter. En gammal nyttoväxt som sägs hjälpa mot både gikt och gulsot, lider man nu inte av dessa åkommor kan man istället koka kaffe på Cikorians rot eller använda dess blad som sallad. Själv nöjer jag mig med att beundra den för nog är den bra vacker!

Cikoria
Cikoria – eller Vägvårda om du så vill
Vägvårda
Vägvårda med bonusfluga

14 reaktioner till “Vackra Vägvårdan

  1. Undrar just hur det kaffet skulle smaka – ingen höjdare kan jag tro men har man inget annat så… eller nä, då var jag nog hellre utan.

   Gilla

 1. Vackra bilder på vackra blommor! Cikorian har en härlig blå färg … jag gillar den mycket! Den fanns på ett par platser utmed vägen till byn, men tyvärr är den nu ett minne blott.

  Gillad av 1 person

  1. Här har den fått fäste i skogskanten, vartefter de slår i dikena så brer den ut sig inåt skogen. Tror den kommer att stanna där ett tag.
   Det är dock det enda stället den finns på här i trakterna (vad jag vet).

   Gillad av 1 person

  1. Tack!
   Den finns bara på ett enda ställe här mig veterligen. Som tur är har den överlevt ”fibergubbarna” som dragit fiber rätt igenom beståndet, det ser faktiskt snarare ut som den spridit sig av det.

   Gillad av 1 person

 2. Väldigt vackra bilder på en vän växt. Många var de som fick koka kaffe på roten under krig och ransoneringar, min mor hade en ramsa som hon övat in som liten flicka när hon skulle till handelsboden. Hon skulle handla socker och cikoria och så tvål för sista slanten.

  Gillad av 1 person

  1. Tack!
   Så var det nog, det var andra tider då. Egentligen ganska hemskt att vi glömt eller förträngt det som hänt och lever som om något sådant aldrig kan hända igen!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.