Gamla Uppsala kyrka

I lördags tog vi oss en svängom i trakterna runt Uppsala. Valsgärde gravfält och Uppsala högar var målet men vi kunde inte låta bli att ta en liten svängom runt Gamla Uppsala kyrka när vi ändå var där. Sveriges första domkyrka hade dock hunnit stänga för dagen men den var vacker att beundra från utsidan också! Här kommer lite info om kyrkan, texten har jag lånat från Svenska kyrkans hemsida.

Gamla Uppsala, det ursprungliga Uppsala, var Svearikets kungasäte och religiösa hjärtpunkt och en tings- och marknadsplats som nåddes med båt och släde över Mälarens och Fyrisåns vattensystem. När svearna kristnades så revs hednatemplet. I dess ställe byggdes en korskyrka i gråsten i den romanska stilen. 1164 blev den domkyrka i Sveriges första ärkestift.
Runt mitten av 1200-talet brann domkyrkan. Det fick till följd att en ny domkyrka byggdes upp i Östra Aros, dagens Uppsala. Den eldhärjade domkyrkan i Gamla Uppsala byggdes om till en församlingskyrka.

Här tillbringade vi ganska lång tid, särskilt som somliga i sällskapet hade nära och kära som vilade på kyrkogården utanför kyrkan och gärna ville besöka gravarna.

Gamla Uppsala kyrka
Gamla Uppsala kyrka – gammal men vacker!
Klockstapel
Klockstapel vid Gamla Uppsala kyrka
Kyrka med blomster
Gamla Uppsala kyrka fotad från ”nedre” kyrkogården – blomsterprakten var fantastisk!

Sen finns det sådant som får sonen att gå igång mer än annat – tilltaget att hugga sönder en runsten för att få den att passa i kyrkoväggen är en sådan sak 😉 Vi får väl bara konstatera att vi ser annorlunda på hur en runsten bör behandlas nuförtiden!

Inmurad runsten
Runsten – lite friserad i formen för att passa i ett gammalt dörrhål (tror vi).

19 reaktioner till “Gamla Uppsala kyrka

 1. Ja, absolut ett annat tänkande idag! Ni verka ha haft en fin utflyktsdag!

  Uppsala är en stad jag kan tänka mig att återkomma till. Jag har faktiskt endast varit där en gång! Alldeles för få gånger… En stad jag tyckte var vacker, men när jag reser på utflykter på det hållet, stannar jag i Stockholm. Får fundera på det här än en gång.

  Gillad av 1 person

 2. Självklart att ni tog en svängom till denna gamla kyrka – absolut en kyrka helt i min smak! Tack för tipset!
  Härliga bilder! Allt var inte bättre förr – tur att man inte gör så längre med gamla runstenar!

  Gillad av 1 person

  1. Synd att den hunnit stänga för dagen bara, det hade varit intressant att gå in i den också! Men, den är ju inte så långt bort så det ska väl kunna ordna sig det också!
   Nej visst är det så, kunskapen ökar ju om vad som borde bevaras och sparas!

   Gillad av 1 person

 3. Domkyrkan inne i Uppsala är stor och väldigt pampig men jag föredrar den du visar här. En liten, väldigt fin och stämningsfull kyrka och en lika fin klockstapel. Där skulle jag kunna sitta och filosofera en stund (men kanske inte de tankar man förväntas tänka vid en kyrka). Ni såg verkligen mycket, av det som finns runt Uppsala, under en dag 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Japp, vi är effektiva 🙂 Ha ha – skojar bara, allt ligger väldigt nära varandra så det var inte så svårt att hinna allt på en eftermiddag.
   Detta är domkyrkans föregångare och var alltså domkyrka tidigare. Efter att den ersatt hedningarnas tempel 🙂 Det är lite spännande hur det gick till förut! Nu kom vi inte in i själva kyrkan, den hade hunnit stänga för dagen. Det hade varit lite intressant att se den inifrån också men det får vi ta en annan gång!

   Gillad av 1 person

 4. Det var mycket ni hann med den dagen. Fina bilder på en gammal vacker kyrka med klockstapel. Den med alla prästkragar är ett ovanligt perspektiv på kyrkan och blommorna gör sitt till, vackert!

  Gillad av 1 person

  1. Ja, som jag skrev till Ingrid – vi var effektiva 🙂 Men det är inte riktigt sant, allt ligger ju precis invid varandra (utom Valgärde som är hela tre kilometer bort…) så det var ganska naturligt att gå från det ena till det andra.
   Ja, den kyrkan är vacker och fotot du nämnder är taget från ”en nivå ner” på kyrkogården, den är byggd i olika höjder – därav det lite ovanliga perspektivet.

   Gillad av 1 person

 5. Spännande såklart.
  I min familj har vi en liten egenhet, vi samlar på roliga felsägelser från våra nära och kära. Tillsammans med äldstesonen behöver man aldrig ha tråkigt. Som barn sa han en gång något som vi andra minns varje gång Uppsala kommer på tal. Nämligen då han berättade att hans klass ska åka till ”Domsala Uppkyrka” på skolresa!!!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.