Kalvnäsets Naturreservat

Infoskylt

Kalvnäsets Naturreservat är beläget vid sjön Tämnarens södra strand i de nordligare delarna av Uppland. Dit styrde vi kosan i söndags eftermiddag när värmen på hemmaplan började kännas smått olidlig och energin var nära noll. Vad passar då bättre än en stilla promenad i vacker natur?

Tämnaren
Sjön Tämnaren sedd från Kalvnäset, i år med ovanligt högt vattenstånd

Ett av syftena med naturreservatet är att lövträdsskogen ska bevaras vilket de mäktiga ekarna som finns här vittnar om. Eken du ser på fotot till vänster har en stam med ett riktigt mäktigt omfång.

Av jord är du kommen…

Av jord är du kommen, jord skall du åter varda. Aldrig blir väl de orden så påtagliga som när man går runt i natur som får leva sitt eget liv utan större påverkan av mänsklig hand. Här ligger allt som det faller med ett undantag och det är träd som fallit över de upptrampade stigarna, i de fallen sågas en bit av stammen bort så att stigarna blir framkomliga igen.

I vanliga fall betas Kalvnäset av kor eller får men i år såg vi inte till några djur men de kanske dyker upp lite senare på säsongen.

Fångad

Fångad

Ibland får man till en bild som är mer fängslande än andra. Att blomman (liksom maskrosfröet) var fångad i spindelväven såg jag inte innan jag kom hem och laddade in fotona i datorn. Men det är inte bara spindelväven som är fängslande vid Kalvnäset, naturen är inte så dum den heller 🙂

Fotona är klickbara om du vill se dem i större storlek!

Vill du läsa mer om Kalvnäset kan du göra det på Länsstyrelsen i Uppsala läns hemsida.

21 reaktioner till “Kalvnäsets Naturreservat

 1. Tänk så många härliga platser det finns och Kalvnäset verkar som ett trevligt reservat 🙂 Härliga foton – och den gula tickan på eken är svavelticka. På engelska heter den ”Chicken of the wood” och den är faktiskt ätlig och ganska god 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Visst finns det 🙂
   Svavelticka – ett passande namn med tanke på färgen (samma med det engelska namnet). Men jag vet inte om jag skulle få för mig att provsmaka av den 🙂

   Gillad av 1 person

 2. Så dekorativa detaljer du hittade på er utflykt, fiskskelettet och den gula svaveltickan och så den fängslande blomman. Det fotot blev just extra fängslande med de skira detaljerna i tillägg. Ni är bra på att göra utflykter, vi kommer sällan iväg.

  Gillad av 1 person

  1. Visst kan man hitta små guldkorn (om nu skelett räknas dit…). De små detaljerna i fotot med den fängslande (fängslade?) blomman såg jag faktiskt inte förrän jag kom hem men det gjorde fotot lite roligare – eller hur?

   Gilla

  1. Nästan allt i alla fall, som jag skrev sågar de itu stora träd som faller över stigarna för framkomlighetens skull men i övrigt får nog allt sköta sig självt vilket ger en ganska fascinerande natur.

   Gillad av 1 person

  1. Tack!
   Fiskskelettet spekulerade vi lite runt, det låg en bit upp från vattnet. En fågel som dragit upp en fisk, eller en fisk som dött och följt med isen?

   Gillad av 1 person

 3. det är så härligt med naturreservat, för det är alltid vackra ställen. vi, precis som du, hänger gärna i såna. vackra bilder. och så många tickor det var på trädet. spännande med fiskskelettet, hur kunde den vara uppe på land?

  Gillad av 1 person

  1. Ja det är härligt och ofta vackert!
   Vi hade lite funderingar runt det skelettet. En fågel som tagit fisken? En fisk som dött och spolats upp på land alternativt följt med isen? Vi får nog aldrig veta 🙂

   Gilla

 4. Du har tillgång till så många fina strövområden med underbar natur. Kul att du faktiskt ger dig iväg och upplever de olika platserna. Själv är jag dålig på att se mina omgivningar men jag ska försöka skärpa mig 🙂 Härliga bilder på naturen. Visst är det fascinerande med hur kretsloppet i skogen fungerar om det får vara ostört. Allra roligaste är det att gå i urskog där absolut inget får ändras av människor. Kan vara svårframkomligt men då får man klättra 😉 Det var kul när jag var yngre men nu kanske jag ska nöja mig med naturreservat 😀 Jag önskar ibland att jag hade lyssnat lite mer när min man delade med sig av sina skogskunskaper men för sent ska syndaren vakna 😉
  Jätteläcker bild på den fina blomman som är insnärjd i nätet. En del av spänningen är just att med kamerans hjälp upptäcka detaljer som man annars inte ser.

  Gillad av 1 person

  1. Jo nog finns det en hel del att se och uppleva runt omkring i trakterna. Men jag har, som du, inte tagit mig för att komma iväg till de här områdena i ”närheten” (allt är relativt – så även vad som är nära) förut. Jag har faktiskt börjat upptäcka dem nu under det senaste åren (kanske de senaste två åren) trots att jag bott i krokarna i hela mitt liv. Men, bättre sent än aldrig kanske! Och för att se det från den positiva sidan så har jag mycket kvar att upptäcka 🙂

   Gilla

  1. Ja det är vackert där! Många som åker dit för att fota fåglar! Vilket föranleder en liten fråga till dig som ”fågelexpert”. Någonstans i vassen gömde sig en (liten?) fågel som lät som en ångbåtstuta eller något i den stilen. VAD är det för fågel???

   Gilla

    1. Precis så – rördrom alltså. Vi funderade och försökte hitta vilken fågel det var men… nä, vi lyckades inte. Men nu ska jag kolla på det 🙂

     Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.