Samma tid, samma plats – varje år

Här kommer fortsättningen på vår Kristi himmelsfärdsturné, stoppen blev många och fotona ännu fler 🙂

Det gamla brofästet ni ser här nedanför finns vid Sevedskvarn, Gysinge. En rest av de riktigt gamla broarna över Dalälven. Nu vill jag att ni studerar fotot noggrant, ser ni något särskilt?

Gammalt brofäste

Varje år, vid samma tid och på samma plats händer det något särskilt just här på det gamla brofästet. Det är inte många som ser det och tur är väl det för det finns ju dom som inte drar sig för att förstöra. Nu undrar jag om du har sett det jag ser? Om inte så kommer svaret på gåtan här nedanför.

Gåsmor

Den här kanadagåsen har utsett det gamla brofästet till sin boplats. Det gör hon varje år och, såvitt jag vet, får hon oftast vara i fred. Det sägs att hon blev bortskrämd förra året men det verkar inte ha skrämt henne från att återkomma för ett nytt häckningsförsök. Som ni ser på fotot så gör hon sitt bästa för att jag inte ska se henne trots att jag står på ganska långt avstånd.

Det jag funderar mest över är hur de arma ungarna tar sig ut i vattnet när det är så dags. Som ni ser på översta fotot är det ganska långt ner till vattenytan trots att vattenståndet är rejält högt i år. Jag får helt enkelt utgå från att de klarar det galant, annars borde hon väl ha tänkt om gällande sitt val av häckningsplats vid det här laget?

16 reaktioner till “Samma tid, samma plats – varje år

 1. Naturen upphör aldrig att förvåna en. Hon måste ju trivas där eftersom hon återvänder. Tänk vilken upplevelse att få se när ungarna tar sig till vattnet. Fina bilder, men jag kunde inte se boet på översta bilden. Trevlig söndag!

  Gillad av 1 person

  1. Visst är det så och jo, nog önskar jag att jag fick se när ungarna tar sig ner i vattnet. Men sån tur tror jag inte att jag kommer att ha.
   Nej hon är väl kamouflerad där på brofästet, jag tror inte det är så många som ser henne där (tur det kanske).

   Gillad av 1 person

 2. Hoppsan! Jag som trodde att du tog det lite lugnt och så visade det sig att jag ju inte följde din blogg sen du bytte till den nya, haha. Massor med inlägg… Nej, jag kunde inte se fågeln på den över bilden. Det där med att ta sig ner till vattnet: sillgrissleungarna lockas av sina fäder att hoppa från höga klippor så det kanske inte är så farligt när det bara är vatten där de hoppar. Det ser verkligen ut som om hon duckar för att inte synas på din bild.

  Gillad av 1 person

  1. Ha ha… nej, inte lugnt alls. Kanske på tiden jag gör det 🙂 (tar det lite lugnt alltså)
   nej hon gömmer sig väl och hon duckar verkligen när man närmar sig. På håll kan man se henne ligga där i godan ro och spana ut över älven men så fort någon närmar sig så duckar hon.

   Gillad av 1 person

  1. Jag vet att hon varit lite utsatt några år, folk som kastar sten och har sig. Tur att jag inte sett dem… 😦 Då hade jag nog varit lite ilsk.
   Men på det stora hela måste det nog vara ett okej ställe eftersom hon återvänder.

   Gillad av 1 person

  1. Ja hon ser nog något bra med stället och ungarna kommer säkert i vattnet även om jag tycker det ser vanskligt ut. Men hon kommer tillbaka år efter år så…. något bra är det nog!

   Gillad av 1 person

 3. jag ser henne inte på bilden, så det är ju bra att hon inte syns. när det är dags för ungarna, så får hon dom nog i vattnet. värre vore om dom trillade i annan dom klarar av vattnets strida ström.

  Gillad av 1 person

  1. Nej hon är väl kamouflerad! Jag antar att ungarna klarar sig galant, annars hade hon väl inte återvänt till samma häckningsplats!

   Gilla

 4. Nej, jag kunde inte se henne och jag är inte säker på att det är henne jag ser nu heller när jag vet att hon är där. Försöker jämföra stenarna men det är inte lätt 😉 Tydligen en ganska bra plats och färgen är ju verkligen rätt 🙂 Jag tror inte att det är något problem för ungarna. Jag har sett små fågelungar som hoppade ner från taket och hamnade på vår altan utan att skada sig. Några var smarta och mellanlandade på hammocktaket men jag tror nog att föräldrarna vet vad de klarar.

  Gillad av 1 person

  1. Hon ligger ganska långt bak och till vänster på brofästet nästan borta vid den vänstra stora ”kantstenen”.
   Jo jag tror nog det går vägen för de små liven i slutänden, det är nog mest jag som är en ”hönsmamma” när det kommer till små djur 🙂

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.