Hembygdsgården på Ön

Som de flesta små orter ståtar även Ön vid Hedesunda med en egen hembygdsgård, vackert belägen invid Dalälven. Det var dit vi styrde kosan efter att ha beundrat fågellivet en stund under vår rundresa på Kristi himmelsfärdsdag.

Gammelgården

Här finns många vackra små hus, hitflyttade från byarna i närheten. Hembygdsgården ligger utspridd över ett ganska stort område och det finns mycket att kika närmare på.

Som jag ovan nämnde är vattenståndet ovanligt högt i år och delar av hembygdsgården blir, trots tydlig skyltning, inte helt lätt att ta sig till.

Kolning är något man ägnar sig åt här på hembygdsgården, en mila har rests och veden till kolningen ligger redo att användas (hur det nu går till när man kolar, det är ett område jag inte är särskilt bevandrad i).

När man vandrar runt i dessa härliga miljöer rinner tiden iväg fortare än man tror. Just här vid hembygdsgården spenderade vi ganska mycket tid. Är man inte intresserad av gamla hus och miljöer kan man alltid njuta av utsikten!

Hembyggdsgård med vacker utsikt

10 reaktioner till “Hembygdsgården på Ön

 1. Den hembygdsgården ligger verkligen vackert 🙂 Hoppas översvämningen inte förstör något men det verkar som om byggnaderna klarar sig. Jag förstår att tiden försvann medan ni vandrade omkring och njöt av allt 😀

  Gillad av 1 person

 2. vilka fina utflyktsmål ni har i ert område! jag blir ju lite avis på all vacker kultur i lika vacker natur! så det är kul att du visar fina bilder, för då hamnar det på en lista för besök i framtiden.

  Gillad av 1 person

  1. Ja det finns en hel del att se om man bara rör sig med några mils omkrets. Men ofta blir det bara inte av. Fast vi börjar skärpa till oss på den punkten.

   Gilla

 3. Vackert ställe och fina bilder! Är glad att du skrev om kolning. Här in närheten kan man vara med varje år. Har alltid velat åka dit men du vet…… det blev aldrig av 😉 I år kanske, mhhh….

  Gillad av 1 person

  1. Tack!
   Nej så är det ju, man tänker så mycket och hinner/orkar så lite. Jag gissar att allmänheten också får ta del av kolningsprocessen men säker är jag inte.

   Gillad av 1 person

 4. Det finns en bloggerska som heter Kolar-Lotta som skriver bra om kolning som hon deltar i varje år, vid Strömsbergs bruk, har jag för mig. Googla på henne så kan du läsa och lära. Så fina härbren och vacker natur på dina bilder!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.