Järnåldersgravfältet vid Hade

Idag tog jag mig en liten tur till nya marker, inte så långväga kanske men för min egen del outforskade. Första stoppet var vid järnåldersgravfältet vid Hade.

Skylt Hade.JPG

Hade är en liten ort invid Dalälven (Hedesundafjärden) i Hedesunda socken, närmsta lilla samhälle som ens kan skönjas som en prick på kartan är just Hedesunda. Allt beläget i Gästrikland (Gävle kommun). Just på detta gravfält finns ett 40-tal gravar från äldre järnåldern.

Men om jag ska vara ärlig så var det inte alls gravarna som lockade oss att stanna här, det var den här otroligt vackra vägen som lurade oss av den större vägen och ut i naturen!

Vägen till gravfältet

Och nog höll den vad den lovade den vägen. Vackert blommande vitsippor i mängder som knappast går att beskriva – än mindre föreviga på bild!

Vad mer kan man begära av livet? Härligt sommarväder, trevligt sällskap och mängder med vackert blommande vitsippor. Det är livet det! Okej jag kunde kanske ha sluppit den obehagliga överraskningen av att nästan ha klivit på en huggorm men den lilla incidenten uppvägdes klart av platsens skönhet!

En bland många andra

11 reaktioner till “Järnåldersgravfältet vid Hade

 1. så vackra vitsippemarker! man blir glad i själen av att se så vackra vyer, eller hur? men jag noterar att du slängde ett getöga på en järnåldersgrav också! bra, jag tror nog att du kan utvecklas till en ruinromantiker!

  Gillad av 1 person

  1. Ha ha… jag måste ta ut svängarna lite när sonen inte vet om det 🙂 Annars hade jag tittat på gravar – massor med gravar.
   Skojar bara. Vi kikade givetvis på gravarna också men de var inte så roliga att fota – vitsippemarkerna däremot… svårfångade med ack så vackra. Som du skriver, man blir glad i själen.

   Gilla

 2. Nej, mycket mer kan man inte begära av livet 🙂 Den naturupplevelsen var helt klart värd en liten tripp. Vilken underbar promenad i vackra omgivningar 😀 Det skulle ge mig massor av energi och livslust.

  Gillad av 1 person

  1. Nej så är det!
   Ja det var rysligt vackert. Hade det inte varit för huggormen jag stötte på hade jag kunnat lagt mig rakt ner och bara varit. Och livslusten flödade – vi fortsatte så det kommer mer… 🙂

   Gillad av 1 person

 3. Vilken vacker natur! Så vackert med de vita mattorna av vitsippor och den skira grönskan! Dessutom en intressant plats – jag stannar gärna upp och läser och begrundar när jag kommer till sådana platser 🙂

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.